Bagaimana Memasak Cekodok pisang Yang Nikmat

Enak, Lezat dan Nikmat.

Bagaimana Menyiapkan Cekodok pisang Yang Sempurna Simak Caranya Dibawah. Godok pisang atau cekodok atau godo-godo adalah kue bola pisang khas Sumatera yang digoreng hingga kecoklatan. Rasanya benar-benar legit karena memakai pisang kepok, raja, atau batu yang. Terima kasih pada yang menonton video ahkak sebelum ni, so video ni pulak khas buat yang nak tau cara buat cekodok dari awal hingga boleh ngap cekodok tu.

Cekodok pisang Lihat juga resep Godok pisang simple & enak enak lainnya. Resepi Cekodok Pisang Terlajak Sedap Untuk maklumat lanjut resepi: iresipi.com/resepi/cekodok-pisang-sedap/show. Kabare ibu ibu.bapak bapak Yang mana sedang. Anda bisa menyiapkan Cekodok pisang dengan 5 bahan dan 4 langkah. Baginilah caranya.

Bahan untuk Cekodok pisang

  1. Siapkan 6 biji pisang.
  2. Siapkan 3 sudu besar gula.
  3. Ambil 1 cawan tepung gandum.
  4. Anda butuh Secubit soda bikarbonat.
  5. Siapkan Minyak untuk menggoreng.

Pisang apa sesuai untuk dijadikan cekodok ? Asasnya semua pisang boleh asalkan ianya dah Pisang bila dah masak, ianya menghasilkan lebih banyak gula. Tapi pisang yang ada, hanyalah pisang emas dan pisang Abu. Jadi kami belilah juga pisang emas untuk dibuat Cekodok.

Langkah-langkah membuat Cekodok pisang

  1. Terpulang nak guna pisang apa pun.saya guna pisang serai.kupas kulit pisang dan lenyek hingga hancur..
  2. Masukkan pula gula dan soda bikarbonat ke dalam pisan yang di lenyek tadi.gaul sebati kemudian masukkan tepung.kemudian gaul lagi bagi sebati..
  3. Panaskan minyak...kemudian boleh la di goreng.bila dah keperangan seperti di dalam gambar,boleh angkat dan hidangkan.
  4. Siap...jom makan..

Hari minggu ini, adalah masa untuk memasak atau menyediakan kuih muih. Resepi Cekodok Pisang, cara orang lama yang tidak menggunakan sebarang ejen penaik. Ini kerana kemanisan cekodok pisang bergantung pada jenis pisang dan tahap masak nya. Resepi Cekodok Pisang Terlajak Sedap Untuk maklumat lanjut resepi: iresipi.com/resepi/cekodok-pisang-sedap/show. Cekodok Pisang, or Jemput-Jemput Pisang is another popular street-snack in Malaysia.

Gratis Download ebook Resepi