Bagaimana Membuat 👩‍🍳RESEPI NASI : NASI LEMAK MUDAH Yang Menggugah Selera

Enak, Lezat dan Nikmat.

Bagaimana Membuat 👩‍🍳RESEPI NASI : NASI LEMAK MUDAH Yang Menggugah Selera Simak Caranya Dibawah. Jika Indonesia punya nasi uduk, Malaysia punya hidangan bernama nasi lemak. Awalnya, nasi lemak dijadikan bekal bagi para petani maupun pekerja Istilah lemak juga mengacu santan yang membuat nasi menjadi berminyak dan gurih. Selain itu, nasi lemak juga sering dimasak bersama dengan daun.

👩‍🍳RESEPI NASI : NASI LEMAK MUDAH Nasi lemak memang sedap di makan sebagai sarapan pagi atau petang. In fact, Malaysian do makan nasi lemak all around the clock. Basically, nasi lemak ialah nasi yang dimasak bersama santan with aromatic add on macam pandan, serai, halba, lada hitam, kulit kayu manis, hirisan bawang. Anda bisa menyiapkan 👩‍🍳RESEPI NASI : NASI LEMAK MUDAH dengan 10 bahan dan 8 langkah. Baginilah caranya.

Bahan untuk 👩‍🍳RESEPI NASI : NASI LEMAK MUDAH

  1. Anda butuh Beras 2 pot.
  2. Siapkan Ok, beras rendamkan 2 jam atau 1 jam awal. Supaya cepat masak.
  3. Anda butuh 1 batang serai(diketuk).
  4. Siapkan 3-4 helai daun pandan(simpulkan).
  5. Anda butuh 2 inci halia(diketuk).
  6. Ambil 6-8 biji lada hitam(optional).
  7. Ambil 1 kotak kecil santan kara.
  8. Anda perlu 5 sudu makan minyak untuk tumis.
  9. Ambil Garam+serbuk perasa.
  10. Anda perlu 3 cawan air. (ikut sukatan beras korang).

Set idea untuk memasak Resepi Nasi Lemak Azie Enak Dan Mudah berikut ini beberapa perkara yang perlu diperhatikan untuk menjadi dan barangkali menikmati keenakkan yang tersangatlah sedap dan amat memenuhi selera kami sudah tentu ini diperolehi dari keturunan-keturunan melayu. Sebab tu, untuk masak nasi lemak ni kena cari resepi nasi lemak yang betul-betul boleh diikut. Walaupun tak sesedap seperti air tangan mak dan nenek kita dulu, at least bau wangi dan rasa lemak pada nasi tu ada. Barulah terasa nikmat sewaktu menikmati juadah nasi lemak.

Cara memasak 👩‍🍳RESEPI NASI : NASI LEMAK MUDAH

  1. Lepas dah rendam beras kita beberapa jam, boleh basuh dan toskan..ketepikan.(Kalau tak nak rendam pun xde masalah... Boleh je basuh dan masak mcm biasa.).
  2. Ni bahan tumis ye. Ok, Panaskan minyak, tumiskan ke tiga tiga barang ni dan lada hitam. Oh, saya mmg tak kreatif nak simpul daun tu😂maaf la ye. 😜.
  3. Dah naik bau... Emm.. 1 rumah bau beb.. Sempoi lah.. Masukkan santan.kacau seketika..
  4. Ok, now masukkan air. Kalau beras dah rendam, air jangan banyak sebb beras dah kembang. Kalau belum rendam, masukkan sukatan air macam kita masak nasi selalu..
  5. Kacau sebati, masukkan garam dan serbuk perasa. Kacau dan tutup periuk. Tunggu sehingga santan didih. Ini la secret recipe dia..salah 1 faktor nasi boleh bertahan sebb santan dah betul2 masak..ok tunggu didih tau..
  6. Dah didih, kacau seketika masukkan beras. Ok.kena rajin gemburkan nasi ye. Kalau masak atas dapur, kena rajin tengok, takut hangit pulak..
  7. Masa ni bau dah wangi weh.. Ok dah gemburkan2 kan dia..maka.. Terhasillah.. Nasi lemak wangi.. Emmm dapnye...
  8. 💡SUDUT SEMBANG : Sape kata masak nasi lemak susah. Hahaha.. Senang kan.. Oh ya, kalau tak nak letak lada hitam pun xpe.. Xde masalah..optional je.. Kalau nak tumis bawang pn tpulang...ok je.. Nasi ni, kalau letak daun pisang atas dia.. Haihhhhh... Laku kerassss.. Saya share ye. With love❤️.

Nasi lemak adalah makanan yang amat disukai oleh rakyat Malaysia sama ada Melayu, Cina dan India. Nasi Lemak Berderai Derai yang sangat mudah di masak tapi sangat sedap. Nasi Lemak anda akan jadi sebutir-sebutir cantik. Nasi lemak ini antara sarapan kegemaran orang Malaysia. Tapi cik tom tak gemar sangat makan nasi lemak sebab rasa terlampau kenyang kalau dah makan tue. hee… Sampai disini sahaja program masak-masak bersama cik tom. hee.

Gratis Download ebook Resepi