Cara Memasak 👩‍🍳RESEPI BERKUAH : LAKSA SIMPLE Yang Lezat

Enak, Lezat dan Nikmat.

Resep Menyiapkan 👩‍🍳RESEPI BERKUAH : LAKSA SIMPLE Yang Nikmat Simak Caranya Dibawah.

👩‍🍳RESEPI BERKUAH : LAKSA SIMPLE Anda bisa memasak 👩‍🍳RESEPI BERKUAH : LAKSA SIMPLE dengan 10 bahan dan 13 langkah. Baginilah caranya.

Bahan untuk 👩‍🍳RESEPI BERKUAH : LAKSA SIMPLE

  1. Siapkan kilo ikan sardin.
  2. Anda perlu biji bawang besar.
  3. Ambil tangkai cili kering.
  4. Siapkan kuntum bunga kantan.
  5. Anda butuh ikat daun kesum.
  6. Anda perlu inci belacan.
  7. Siapkan asam keping.
  8. Anda perlu air.
  9. Siapkan Add on.
  10. Anda butuh Salad, limau, timun, telur, cili hijau.

Cara membuat 👩‍🍳RESEPI BERKUAH : LAKSA SIMPLE

  1. Ok. Sebelum buat apa2. Kita prepare bahan2 dulu supaya mudah nanti kita nak masak. 1st rebus cili kering dulu. Sebelah dapor lagi korang rebus ikan..
  2. Ok. Cili kering dah masak kan..tapis.blend bersama bawang + belacan. Ketepikan.
  3. Ikan dah siap rebus. Angkat. Jangan buang ye air rebusan dia.. Tu nak buat kuah..
  4. Asingkan isi ikan dan tulang. Tulang pun JANGAN buang. Isi ikan bahagi pada 2 bekas. 1 bekas nak blend, 1 lagi nak tuang dalam kuah nanti untuk pekatkan lagi kuah dan bila makan terasa isi ikan. Gituuuu..
  5. Blend kan 1 bekas isi ikan. Tuang dalam mangkuk dulu.ketepikan..
  6. Dah siap blend kan pulak tulang ikan tu. Blend halus. (lama sikit). Kemudian tuang dan tapis kedalam bekas..isi blend tu boleh ambik. Cuma asingkan tulang..
  7. So siap bahan mcmni. Next... Panaskan api air rebusan tadi..
  8. Tuang cili blend kedalam air rebusan tadi.. Kacau seketika. Masukkan asam keping. Kacau lagi..
  9. Kemudian masukkan isi ikan, isi ikan yg di blend dan isi tulang yg di blend. Masa ni bau dia naik dahhh..
  10. Masukkan daun kesum dan bunga kantan. Perasakan garam dan serbuk perasa. Masukkan air. Tunggu sampai didih..
  11. Dah didih.. Sesuaikan rasa mana yg kurang.. Tutup api boleh mkn dah dengan laksa.korang boleh add on salad, timun ke cili hijau, telur ke.. Limau..
  12. 💡SUDUT SEMBANG : selalunya kuah laksa dia tak berapa nak rasa kalau makan jam tu jugak.. Kalau boleh biar dulu 30 minit atau 1 jam selepas siap atau malam buat esok makan.. Time ni mmg kaw la rasa dia sebab, kuah dah mula serasi dengan manis ikan td. Mcmtu jugak dengan sambal ikan bilis. Bia lama sikit, dia akan terasa ikan bilis tu myerap. Okeh..
  13. Ok untuk bunga kantan, kalau nak best korang jangan ambil bunga dia ja.. Batang dia yg lembut tu.. Korang boleh guna buat perasa.. Sedap woooii.. Ketuk sikit mcmni. Pastu letak dalam kuah sekali bunga.. Emm wangiii.. Enjoyyy.

Gratis Download ebook Resepi