Cara Membuat Resepi Siakap Masak Stim(Pla Kapong Neung Manao) Mudah & Simple Yang Menggugah Selera

Enak, Lezat dan Nikmat.

Cara Memasak Resepi Siakap Masak Stim(Pla Kapong Neung Manao) Mudah & Simple Yang Sempurna Ikuti langkah-langkahnya Dibawah. Resepi siakap stim limau ni memang mudah disediakan, orang bujang pun confirm boleh buat. Sihat pulak tu sebab tak guna setitik minyak pun tau! Sekejap je dah resepi siakap stim kita ni.

Resepi Siakap Masak Stim(Pla Kapong Neung Manao) Mudah & Simple Siakap Stim Taucu, Menu Cepat & Sihat. Bila menyebut masakan stim yang pasti terbayang adalah ikan siakap. Boleh juga guna ikan lain seperti kerapu, bawal tapi ikan siakap paling sinonim dengan masakan stim. Kamu bisa memasak Resepi Siakap Masak Stim(Pla Kapong Neung Manao) Mudah & Simple dengan 12 bahan dan 6 langkah. Inilah caranya.

Bahan untuk Resepi Siakap Masak Stim(Pla Kapong Neung Manao) Mudah & Simple

  1. Anda perlu Ikan siakap/jenahak 2 ekor.
  2. Siapkan ketumbar 3 pokok (hingga ke akar).
  3. Anda perlu Bawang putih.
  4. Anda butuh Cili merah besar 4 biji.
  5. Ambil Cili padi 8-10 biji.
  6. Anda perlu Serai 2 batang diketuk.
  7. Siapkan Lemon sebiji(saya prefer lemon)/limau nipis 2 biji diperah.
  8. Anda perlu Halia sebesar ibu jari.
  9. Anda butuh Kiub pati ayam 2 ketul.
  10. Anda butuh Sos ikan 3 sudu besar.
  11. Anda butuh Garam,gula,cukup rasa.
  12. Siapkan sudu tepung jagung dibancuh air.

Yang paling paling utama ialah mendapatkan ikan yang segar supaya terasa kemanisannya. Siakap pla neung manao adalah bermaksud siakap kukus bersama limau nipis. Antara bahan yang digunakan sudah tentu ialah ikan siakap dan juga limau nipis. Kesemua bahan - bahannya mudah untuk didapati, oleh itu, anda boleh memasaknya pada bila bila masa sahaja!

Cara membuat Resepi Siakap Masak Stim(Pla Kapong Neung Manao) Mudah & Simple

  1. Bahan bertanda * cincang halus / blend kasar.
  2. Dh siap bahan cincang masukkan dlm 1 bekas,masukkan sos ikan,perahan air lemon,kiub pati ayam & serai.
  3. Rebus ikan selama 5-10 minit,terbalikkan ikan kesebelah yang 1 lagi kemudian masukkan bahan2 yang kita dh satukan tadi.
  4. Kacau2 sekejap sampai daun dh layu sedikit.
  5. Masukkan garam,gula n cukup rasa/perencah hilal (mana2 yang korang guna),masukkan bancuhan air tepung jagung.
  6. Biarkan kuah memekat,siap boleh angkat.

Suka dengan menu hidangan siakap masak stim? Dan apabila setelah mencuba saya terus jadi suka kepada masakan "masak stim" tersebut. Jadi bagaimana kalau kepala siakap masak stim pula? Resipi dan Cara Masak Siakap Stim Limau seperti menu Absolute Thai. Mungkin Resepi Saya Biasa Biasa Je.

Gratis Download ebook Resepi