Bagaimana Menyiapkan Nasi Goreng Kuning Sempoiii Yang Nikmat

Enak, Lezat dan Nikmat.

Cara Membuat Nasi Goreng Kuning Sempoiii Yang Lezat Ikuti Caranya Dibawah.

Nasi Goreng Kuning Sempoiii Anda bisa memasak Nasi Goreng Kuning Sempoiii dengan 8 bahan dan 7 langkah. Inilah langkah-langkahnya.

Bahan untuk Nasi Goreng Kuning Sempoiii

  1. Anda perlu 1 periuk kecil nasi sejuk.
  2. Anda perlu 1 biji bawang besar dihiris kasar (nak kurangkan pun takpe).
  3. Anda perlu 12 tangkai cili kering (saya letak byk sebab cili tu tk pedas😂).
  4. Siapkan 1 batang carrot dihiris memanjang.
  5. Anda perlu Sayur sawi.
  6. Ambil Serbuk kunyit secukupnya.
  7. Siapkan Garam secukupnya.
  8. Ambil Udang dan sotong (nak ganti ayam pun boleh).

Cara membuat Nasi Goreng Kuning Sempoiii

  1. Mula², gaulkan sotong dan udang dengan serbuk kunyit dan sedikit garam. Ketepikan sebentar..
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang dan cili kering sehingga bawang layu *Jangan sampai hangit ye.
  3. Masukkan udang dan sotong dan gaul sehingga separuh masak. *Time ni dah boleh letak serbuk kunyit dan garam ya.
  4. Seterusnya, masukkan batang sawi dan carrot. Gaul sehingga sebati..
  5. Lepastu masukkan nasi sejuk dan gaul sehingga sebati dengan rencah. Kalau nasi nampak tak kuning sangat boleh tambah serbuk kunyit lagi ya, sama juga kalau kurang masin boleh tambah garam lagi..
  6. Bila nasi dah sebati dengan rencah boleh la masukkan daun sawi. Gaulkan sehingga daun layu. *Saya guna nasi yang baru masak sebabtu nasi saya berketul ketul hehe😅.
  7. Then boleh tutup api dan hidangkan bersama keropok keping ataupun ikan bilis goreng. Yummyyy😋 *Sorry effect camera nampak nasi goreng saya macam over sangat kuningnya😂😂.

Gratis Download ebook Resepi