Resep Menyiapkan Nasi Ayam simple Yang Enak

Enak, Lezat dan Nikmat.

Bagaimana Membuat Nasi Ayam simple Yang Sempurna Simak Caranya Dibawah. Nasi Ayam Simple Ringkas, kini semua orang boleh masak. Terima kasih kerana bersama F&F Channel, mohon [SUBSCRIBE] Channel YouTube ini untuk mengikuti lebih. Kalau saya masak nasi ayam simple dan sedap je hari ni.

Nasi Ayam simple Jom layan resepi nasi ayam simple dimple tapi sedap dari hasil air tangan anakanda saya. Saya pun tak tahu dari mana Nana belajar resepi ini dan yang pasti ianya lainlah sedikit dari cara saya. Kali ini, Iday nak share cara-cara memasak Nasi Ayam yang simple dan sedap! Anda bisa menyiapkan Nasi Ayam simple dengan 38 bahan dan 8 langkah. Baginilah langkah-langkahnya.

Bahan untuk Nasi Ayam simple

  1. Anda butuh Rebusan ayam.
  2. Anda perlu 1 kg kepak ayam/ dipotong dan dibersihkan(diambil sedikit lemak untuk minyak ayam).
  3. Anda perlu 1 biji bawang holand / di potong kasar.
  4. Anda butuh Seinci halia / dipotong nipis.
  5. Anda butuh 2 batang serai/ di titik.
  6. Ambil 3 ulas bawang putih.
  7. Anda perlu 2 helai daun salam/optional.
  8. Siapkan 4 sekawan.
  9. Siapkan Air secukupnya.
  10. Ambil Nasi.
  11. Anda butuh 4 cawan beras / beras apa saja saya gunakan basmathi yang dicuci dan di rendam terlebih dahulu selama 30 minit.
  12. Ambil Seinci halia /di potong nipis.
  13. Anda perlu 2 biji bawang merah/dipotong halus.
  14. Anda butuh 3 ulas bawang putih / dipotong halus.
  15. Anda butuh 4 sekawan.
  16. Siapkan Lemak ayam.
  17. Ambil 1 sudu makan butter.
  18. Anda perlu 1 kiub ayam.
  19. Ambil 1/2 cawan susu cair.
  20. Ambil Sedikit serbuk kunyit tak perlu banyak.
  21. Siapkan 2 helai daun salam/optional.
  22. Anda perlu Daun pandan disimpul.
  23. Anda perlu Maggi cukup rasa.
  24. Anda butuh 1 sudu makan minyak bijan.
  25. Ambil Perapan ayam.
  26. Anda perlu 4 sudu makan sos tiram.
  27. Ambil 4 sudu makan sos madu.
  28. Anda perlu 3 sudu kicap lemak jalen.
  29. Anda perlu Maggi cukup rasa.
  30. Siapkan Lada sulah.
  31. Siapkan Sambal.
  32. Siapkan 3-4 biji cili merah/ di potong kasar(suka pedas boleh letak cili padi).
  33. Siapkan Gula secukupnya.
  34. Ambil Maggi cukup rasa.
  35. Anda butuh Limau nipis agak2 masam.
  36. Ambil 3-4 sudu sos cili.
  37. Siapkan Sambal kicap.
  38. Anda butuh Dari kicap perapan ayam tadi dimasak dan ditambah sedikit air rebusan masak hingga mendidih.

Resepi ini Iday belajar dari mak Iday. Dulu ingat susah nak buat Nasi Ayam sebab banyak benda nak kena buat. Kalau nak tahu, resepi nasi ayam simple dan sedap sangat berbaloi untuk di masak terutama pada hari cuti. Dengan aroma nasi ayam yang dihasilkan dapat membuka selera anak-anak.

Langkah-langkah membuat Nasi Ayam simple

  1. Masukkan semua bahan dalam periuk kecuali lemak ayam.Rebus jangan terlalu lama nanti ayam jadi kecut.
  2. Campur semua bahan perapan, perap selama 30 minit,setelah di perap selama 30 minit bakar ayam, saya guna kan air fryer masak selama 20 minit suhu 160’c.
  3. Lemak ayam kita goreng tanpa minyak untuk keluarkan minyak ayam setelah lemak ayam keluar kita ketepikan.Masukan butter tumis 4 sekawan hingga berbau wangi masukkan bawang putih bawang merah dan halia tumis hingga kekuningan dan berbau harum kemudian masukkan daun pandan.
  4. Selepas itu masukkan beras dan serbuk kunyit gaul sebati setelah air beras kering boleh lah masukkan ke dalam rice cookers,tambahkan air rebusan ikut sukatan nasi,masukan kiub ayam dan maggi cukup rasa gaul sekejap.
  5. Dan masukkan juga susu cair,masak lah nasi.
  6. Setelah nasi masak tuangkan minyak bijan tutup nasi..
  7. Untuk sambal,belender semua bahan,selepas itu masak dalam kuali perasa dengan gula dan maggi cukup rasa masaklah hingga pekat.
  8. Sambal kicap,masak dari perapan ayam tambah sedikit air rebusan masak hingga mendidih dan pekat.

Resepi Nasi Ayam Simple - saya teringat ketika hari raya besar, saya singgah di rumah kakak saya. namanya kak Ros. kak ros menyediakan nasi ayam simple ketika saya tiba. saya lihat kak ros cukup. Goreng ayam hingga minyak menenggelami ayam. Biar lebih mudah sangkutkan ayam dengan besi penyangkut di tepi periuk. Anda mencari cari Resepi Nasi Ayam yang simple dan ringkas untuk disediakan? Di Johor, nasi ayam adalah satu hidangan masakkan makanan yang biasa.

Gratis Download ebook Resepi