Cara Membuat Nasi Ayam simple Yang Enak

Enak, Lezat dan Nikmat.

Bagaimana Membuat Nasi Ayam simple Yang Menggugah Selera Simak Caranya Dibawah. Nasi Ayam Simple Ringkas, kini semua orang boleh masak. Terima kasih kerana bersama F&F Channel, mohon [SUBSCRIBE] Channel YouTube ini untuk mengikuti lebih. Kalau saya masak nasi ayam simple dan sedap je hari ni.

Nasi Ayam simple Jom layan resepi nasi ayam simple dimple tapi sedap dari hasil air tangan anakanda saya. Saya pun tak tahu dari mana Nana belajar resepi ini dan yang pasti ianya lainlah sedikit dari cara saya. Kali ini, Iday nak share cara-cara memasak Nasi Ayam yang simple dan sedap! Anda bisa memasak Nasi Ayam simple dengan 29 bahan dan 6 langkah. Baginilah langkah-langkahnya.

Bahan untuk Nasi Ayam simple

  1. Ambil Sup ayam.
  2. Anda butuh 1 biji bawang besar.
  3. Anda perlu 3 ulas bawang putih.
  4. Ambil 1 inci halia.
  5. Siapkan 3 bunga cengkih.
  6. Anda butuh 3 bunga lawang.
  7. Siapkan 3 buah pelaga.
  8. Ambil 1 kayu manis.
  9. Siapkan Separuh isi ayam.
  10. Anda butuh Nasi ayam.
  11. Siapkan 3 pot Beras rendam sejam.
  12. Siapkan Sup ayam ikut ara.
  13. Anda perlu as nasi (resepi yang atas, kita masak dulu).
  14. Ambil Serbuk kunyit untuk warna.
  15. Anda butuh Garam sedikit.
  16. Siapkan Ayam.
  17. Anda perlu Isi ayam yang direbus.
  18. Ambil 3 ulas Bawang putih *tumbuk.
  19. Anda butuh 1/2 inci halia *tumbuk.
  20. Ambil Kicap.
  21. Siapkan Sambal kicap.
  22. Anda perlu 7 biji cili padi.
  23. Anda perlu 1/2 biji bawang merah.
  24. Anda butuh 2 biji limau kasturi.
  25. Anda butuh Kicap.
  26. Ambil Ulam.
  27. Siapkan Timun.
  28. Anda perlu Salad.
  29. Ambil Tomato.

Resepi ini Iday belajar dari mak Iday. Dulu ingat susah nak buat Nasi Ayam sebab banyak benda nak kena buat. Kalau nak tahu, resepi nasi ayam simple dan sedap sangat berbaloi untuk di masak terutama pada hari cuti. Dengan aroma nasi ayam yang dihasilkan dapat membuka selera anak-anak.

Langkah-langkah memasak Nasi Ayam simple

  1. Tumis bawang besar, bawang putih, halia, dan semua herbs. Kemudian masukkan air. Bila air rebusan dah mendidih, baru masukkan isi ayam sehingga separuh masak.
  2. Untuk nasi. Saya masukkan sahaja nasi, sup ayam, garam dan sedikit serbuk kunyit untuk warna dan garam.
  3. Keluarkan isi ayam, masukkan bahan yang ditumbuk (bawang putih dan halia) dan kicap. Sebatikan. Saya biarkan seketika kemudian baru goreng..
  4. Panaskan minyak, goreng ayam. Saya suka ayam yang garing sedikit. Kuah perapan ayam jangan dibuang pula, kita curah balik atas ayam.
  5. 2biji limau kasturi, dibelah 2. Asingkan kulit dan air limau serta buang biji limau. Masukkan bawang, cili, 2 kulit limau kasturi dan kicap. Kemudian kisar. Selepas kisar, masukkan dalam bekas lain, baru tuang air limau kasturi.
  6. Untuk kuah sup, panaskan kuah, masukkan garam. Saya tambah tauhu goreng dalam sup. Dan boleh taburkan daun sup untuk lebih wangi..

Resepi Nasi Ayam Simple - saya teringat ketika hari raya besar, saya singgah di rumah kakak saya. namanya kak Ros. kak ros menyediakan nasi ayam simple ketika saya tiba. saya lihat kak ros cukup. Goreng ayam hingga minyak menenggelami ayam. Biar lebih mudah sangkutkan ayam dengan besi penyangkut di tepi periuk. Anda mencari cari Resepi Nasi Ayam yang simple dan ringkas untuk disediakan? Di Johor, nasi ayam adalah satu hidangan masakkan makanan yang biasa.

Gratis Download ebook Resepi