Bagaimana Menyiapkan Onde-onde Keledek Yang Nikmat

Enak, Lezat dan Nikmat.

Bagaimana Membuat Onde-onde Keledek Yang Nikmat Simak Caranya Dibawah.

Onde-onde Keledek Kamu bisa menyiapkan Onde-onde Keledek dengan 5 bahan dan 5 langkah. Baginilah caranya.

Bahan untuk Onde-onde Keledek

  1. Anda perlu 2 biji keledek oren saiz tapak tangan.
  2. Anda butuh 200 g tepung pulut.
  3. Anda butuh 1/2 biji gula melaka.
  4. Anda butuh 1/2 biji kelapa parut (putih sahaja).
  5. Siapkan Air bertapis (untuk merebus).

Cara membuat Onde-onde Keledek

  1. Mula-mula, rebuskan keledek dengan air bertapis sehingga lembut (lebih kurang 15 minit). Sementara itu, bolehlah potong gula melaka menjadi kiub-kiub kecil..
  2. Setelah keledek lembut, angkat keledek dan toskan. (Tips: Boleh gunakan garfu dan cucuk keledek untuk mengetahui keledek sudah lembut atau belum). Kemudian, lenyekkan keledek di dalam bekas/besen..
  3. Masukkan tepung pulut, dan gaulkan/uli dengan tangan sehingga doh tak melekat pada tangan. Jika masih melekat, tambahkan tepung pulut sedikit demi sedikit sehingga berpuas hati..
  4. Untuk membuat kuih, cubit sedikit doh dan bentukkan bulat di tapak tangan. Tekan sedikit di bahagian tengah doh kecil itu, dan masukkan 1 kiub kecil gula melaka. Tutupkan doh kecil dengan kaedah “mencubit” dan buatkan bentuk bulat..
  5. Panaskan air bertapis dalam periuk untuk merebus kuih. (Tips: boleh je gunakan air rebusan keledek tadi. Elakkan pembaziran). Apabila air mendidih, masukkan kuih yang siap dibentukkan tadi. Tanda kuih dah masak adalah ia timbul di permukaan air rebusan. Golekkan kuih yg siap direbus itu di atas kelapa parut. (Tips: Stim sebentar kelapa parut terlebih dahulu supaya kuih tak cepat basi. Boleh juga tambahkan secubit garam pada kelapa parut sebagai penaik rasa umphh)..

Gratis Download ebook Resepi