Resep Menyiapkan Buah Melaka Yang Sempurna

Enak, Lezat dan Nikmat.

Resep Membuat Buah Melaka Yang Menggugah Selera Ikuti Caranya Dibawah.

Buah Melaka Bunda bisa menyiapkan Buah Melaka dengan 7 bahan dan 5 langkah. Berikut ini caranya.

Bahan untuk Buah Melaka

 1. Anda butuh 4 sudu tepung pulut.
 2. Ambil 1 sudu tepung beras.
 3. Siapkan 4 helai daun pandan - kisar, ambil air nya.
 4. Ambil Gula melaka.
 5. Siapkan 1/2 biji kelapa parut.
 6. Ambil Sedikit garam.
 7. Anda perlu Sedikit air kapur.

Langkah-langkah membuat Buah Melaka

 1. Bancuh tepung pulut dan tepung beras dengan air daun pandan dan air kapur sedikit demi sedikit sehingga adunan boleh digentel dan tak melekat di tangan..
 2. Ambil adunan sebesar ibu jari dan leperkan. Masukkan gula Melaka yang dipotong kecil atau dihancurkan supaya ianya betul betul cair semasa direbus. Saya tak suka rasa gula Melaka yang berbiji semasa mengunyahnya. Tutup adunan kemas kemas dan gentel adunan dengan kedua tapak tangan supaya berbentuk bulat cantik..
 3. Panaskan air di dalam periuk sehingga mendidih. Kalau suka, boleh masukkan daun pandan yang dicarik dalam air rebusan supaya wangi..
 4. Masukkan bebola tepung tadi dan tunggu sehingga ianya timbul di permukaan air menandakan ianya telah masak dan sedia diceduk keluar..
 5. Tos dan terus masukkan ke dalam pinggan kelapa parut yang telah digaul bersama sedikit garam. Golek golekkan kuih di atas kelapa tadi sehingga ianya betul betul bersalut. Sedia untuk dihidangkan. Nota: Kepala parut ditekan tekan sedikit dengan sudu supaya rata. Jadi ianya lebih cantik..

Gratis Download ebook Resepi