Cara Memasak Puding Roti Butterscotch Aprikot Yang Nikmat

Enak, Lezat dan Nikmat.

Resep Membuat Puding Roti Butterscotch Aprikot Yang Menggugah Selera Simak Caranya Dibawah.

Puding Roti Butterscotch Aprikot Kamu bisa menyiapkan Puding Roti Butterscotch Aprikot dengan 11 bahan dan 7 langkah. Berikut ini caranya.

Bahan untuk Puding Roti Butterscotch Aprikot

  1. Anda butuh Untuk Puding.
  2. Anda perlu 1 paket roti butterscotch gardenia.
  3. Ambil 10 biji aprikot kering.
  4. Siapkan 2 cawan susu segar.
  5. Siapkan 2 biji telur.
  6. Anda perlu 4 sudu gula.
  7. Anda butuh Sos kastard.
  8. Anda butuh 1 tin susu cair.
  9. Anda perlu 2 sudu gula.
  10. Siapkan 1 1/2 sudu besar tepung kastard.
  11. Siapkan 1/2 cawan air.

Cara memasak Puding Roti Butterscotch Aprikot

  1. Potong aprikot dan roti.
  2. Dalam periuk, masukkan susu segar, telur, gula. Kacau sebati dan biarkan panas. Jangan sampai mendidih. Tutup api dan ketepikan.
  3. Sapukan loyang dengan magerin. Celupkan roti yang telah dipotong dengan bancuhan yang dibuat tadi. Susun roti dalam loyang..
  4. Tabur sikit dengan aprikot dan sambung untuk layer seterusnya. Curahkan lebihan bancuhan atas roti. Biarkan roti menyerap cecair dalam 10 min. Sementara itu, panaskan oven 160C 50min bergantung kepada oven masing-masing..
  5. Masukkan ke dalam oven. Ikut suka la nak buat water bath ke tak. Function nak bagi moist je..
  6. Sementara tu, kita buat sos kastard pulak. Masukkan susu cair, gula, air dan tepung kastard ke dalam periuk dan kacau sehingga pekat. Dah siap. Sos kastard tawar sikit pun takpe sebab puding dah manis..
  7. Senang je kan. Selamat mencuba ❤️.

Gratis Download ebook Resepi