Resep Menyiapkan Puding Roti Wholemeal & Sos Kastard Yang Menggugah Selera

Enak, Lezat dan Nikmat.

Resep Memasak Puding Roti Wholemeal & Sos Kastard Yang Lezat Ikuti Caranya Dibawah. Terima kasih Kerana setia dengan resepi² Kak Bee. Yang baru mula nak belajar masak. Resepi Puding Roti Mudah Dan SedapAssalamualaikum dan selamat berjumpa lagi di channel Sis DamiaUntuk membuat Puding Roti yang sedap ini.

Puding Roti Wholemeal & Sos Kastard Particularly if you've just cooked an awesome tikka masala curry that not only tastes great but is healthy too. Ada yang dibakar, ada yang dikukus. Saya pertama kali menyediakan puding roti ialah sewaktu saya berada di tingkatan empat. Anda bisa menyiapkan Puding Roti Wholemeal & Sos Kastard dengan 16 bahan dan 8 langkah. Berikut ini caranya.

Bahan untuk Puding Roti Wholemeal & Sos Kastard

  1. Anda perlu Bahan Puding Roti :.
  2. Anda butuh 1 bungkus Roti Wholemeal Gardenia.
  3. Ambil 250 ml Susu Full Cream Dutch Lady (jika nak gua susu sejat pun boleh).
  4. Ambil 4 sudu besar gula.
  5. Siapkan 3 biji telur ayam.
  6. Anda butuh 1 sudu teh esen vanila.
  7. Anda butuh 100 gm ceri.
  8. Ambil 100 gm coklat coin (sy pakai jenama Beryls).
  9. Anda butuh Sedikit mentega (untuk sapu pada loyang pembakar).
  10. Anda butuh Bahan Sos Kastard :.
  11. Siapkan 1 tin susu sejat.
  12. Ambil 1/2 tin air (sukat guna tin susu sejat yang diguna tadi).
  13. Anda perlu 5 sudu besar gula (jika suka manis lebihkan).
  14. Anda butuh Secubit garam.
  15. Ambil 3 sudu besar tepung kastard.
  16. Anda butuh 1 sudu teh esen vanila.

Puding Roti sos kastard akan beroperasi seperti biasa. Dapat ia di kedai ZUA PERMAI TRADINGPuding Roti sos kastard akan beroperasi seperti biasa. Bila petang, mesti teringin nak kunyah benda-benda manis sampai dah tak tahu nak masak apa untuk minum petang. Oleh itu, ini adalah idea resepi yang sesuai untuk dijadikan santapan minum petang.

Cara memasak Puding Roti Wholemeal & Sos Kastard

  1. Roti Wholemeal dicarik kasar dan dimasukkan ke dalam mangkuk..
  2. Tuangkan susu dan kacau sebati. Biarkan roti dan susu seketika (untuk bagi susu meresap dengan roti).
  3. Telur, gula dan esen vanila dimasukkan ke dalam mangkuk dan kacau sebati. Kemudian dituangkan ke dalam mangkuk berisi roti dan susu. Kacau sebati..
  4. Masukkan ceri dan coklat coins. Kacau sebati..
  5. Permukaan mangkuk pembakar disapu rata dengan mentega. Kemudian masukkan adunan roti. Bakar pada suhu 180darjah celcius selama 45minit atau sehingga garing..
  6. Bahan Sos Kastard : Susu sejat, gula dan tepung kastard ke dalam mangkuk. Kacau sebati..
  7. Tapis adunan susu dan tepung & dimasukkan ke dalam periuk. Kacau sebati dan masak menggunakan api perlahan sehingga kuah pekat..
  8. Setelah masak tuang Sos Kastard di atas permukaan Puding Roti. Sedia untuk dihidang. Selamat mencuba ☺️.

Cara membuat puding roti sendiri tergolong mudah dan praktis. Puding roti berbahan dasar agar-agar, santan, telur, susu, roti tawar dan gula, yang dicampur menjadi satu. Ni puding untuk menu petang ni punya. Alhamdulillah, sambil nikmati puding ni, hujan turun jugak. Lihat juga resep Puding roti_Kismis enak lainnya.

Gratis Download ebook Resepi