Cara Membuat PULUT KUNING D'RAJA #menuberbuka #phopbylinimohd #cookpadmalaysia Yang Enak

Enak, Lezat dan Nikmat.

Resep Membuat PULUT KUNING D'RAJA #menuberbuka #phopbylinimohd #cookpadmalaysia Yang Enak Ikuti Caranya Dibawah. Kami pakar dalam menyediakan pulut kuning berinti daging yang lazat sesuai untuk. Kami pakar dalam menyediakan pulut kuning berinti daging yang lazat sesuai untuk. Pulut kuning decorations for li'l Huriah

PULUT KUNING D'RAJA #menuberbuka #phopbylinimohd #cookpadmalaysia Untuk memasak pulut kuning, biasanya kita perlu merendam beras pulut sebelum dikukus. Ia bagi memastikan pulut kuning yang dimasak menjadi sempurna.. Rakyat PULUT KUNING SUKATAN CAWAN DAN PETUA PULUT TAK MUDAH BASI Tempe Dan Ikan Bilis Rangup Odah The Vasss Dato Rizalman masak pulut kuning? Bunda bisa membuat PULUT KUNING D'RAJA #menuberbuka #phopbylinimohd #cookpadmalaysia dengan 4 bahan dan 5 langkah. Inilah langkah-langkahnya.

Bahan untuk PULUT KUNING D'RAJA #menuberbuka #phopbylinimohd #cookpadmalaysia

  1. Ambil 500 gm beras pulut/ setengah kilo.
  2. Siapkan 2 cwn santan pekat.
  3. Anda perlu 1 sdk kunyit (boleh adjust sendiri warnanya).
  4. Anda perlu 1 sdk garam (sesedap rasa).

Alhamdulillah pulut kuning easaya sedap semua cukup rasa dengan pulutnya yang Alhamdulillah rezeki ciktom untuk jadi salah seorang yang terima pulut kuning diraja. UDANG MASAK DIRAJA MyStyle Pernahkah anda merasai udang masak diraja? Rasanya enak dengan gabungan halia, lengkuas. Pulut kuning merupakan sejenis sajian istimewa bagi orang-orang Melayu.

Cara membuat PULUT KUNING D'RAJA #menuberbuka #phopbylinimohd #cookpadmalaysia

  1. Bersihkan pulut...kemudian masukkan serbuk kunyit dan sekeping asam keping (Asam keping=supaya warna melekat pada pulut dgn baik)....rendam semalaman...paling sekejab 4-6jam.
  2. Setelah di rendam semalaman...bilas air kunyit...kemudian kukus selama 30min...alaskan periuk pengukus dengan daun pisang/daun kunyit jika ada..saya tak ada daun2 tu jadi saya alas dgn kain shj..utk elakkan pulut dari jatuh melalui lubang pengukus...saya lubang2kan pulut supaya cepat masak.
  3. Setelah siap kukusan pertama...angkat dan adunkan di dlm bekas lain bersama santan+garam (sesedap rasa)....
  4. Naikkan semula di atas pengukus dan kukus selama 30min lagi sehingga masak (boleh rasa pulut dah masak/lembut)...
  5. Tadaaaa...siap...sedap dihidangkan bersama rendang daging/ayam..tapi saya suka makan bersama sambal bilis...#seleraOrangKgGitew#.

Ia merupakan pulut yang dimasak dengan sedikit serbuk kunyit sebagai pewarna. Biasanya ia dimakan dengan gulai atau, rendang ayam, atau daging pada majlis keramaian. Pulut kuning merupakan menu tradisi rakyat Malaysia. Kebiasaanya menjadi pelengkap majlis-majlis keraian seperti majlis. Masak Beras pulut guna periuk noxxa paling senang tau.

Gratis Download ebook Resepi