Bagaimana Menyiapkan Pulut kuning Yang Sempurna

Enak, Lezat dan Nikmat.

Resep Memasak Pulut kuning Yang Lezat Ikuti Caranya Dibawah. Pulut Kuning ni ramai suka kan sebab keenakan dan kelemakan pulut ni apa lagi jika dihidangkan bersama kari, rendang dan sambal tumis. Ramai juga yang buat jualan pulut kuning sebagai sumber. Salah satu makanan yang sebati dalam masyarakat melayu.

Pulut kuning Pulut kuning dengan masyarakat Melayu memang tak dapat dipisahkan. Hidangan ringkas pulut berwarna kuning ini masih mendapat tempat dikalangan masyarakat Melayu dari genrasi ke generasi. Cara Membuat Pulut Kuning Yang Betul. cara hias pulut kuning berhias #pulutkuning #pulutkuningberhias #pulutberhias. Kamu bisa menyiapkan Pulut kuning dengan 8 bahan dan 4 langkah. Berikut ini langkah-langkahnya.

Bahan untuk Pulut kuning

 1. Anda butuh Beras pulut.
 2. Anda perlu Air.
 3. Ambil keping Asam.
 4. Anda perlu Santan.
 5. Siapkan Pewarna kuning.
 6. Ambil Garam.
 7. Anda butuh Gula.
 8. Anda perlu Daun pandan.

Saya pernah beli Pulut Kuning dan Rendang yang dijual oleh Zarina Zainuddin. Bila melihat Pulut Kuning yang dijual oleh Zarina Zainuddin, saya menjadi teringin untuk membuatnya. Pulut kuning merupakan sejenis sajian istimewa bagi orang-orang Melayu. Ia merupakan pulut yang dimasak dengan sedikit serbuk kunyit sebagai pewarna.

Langkah-langkah memasak Pulut kuning

 1. Rendam beras,asam bersama air setengah jam.
 2. Panaskan pengukus 10minit.kukus pulut.selama 15minit..
 3. Angkat dan arunkan pulut dengan santan yang dicampur pewarna kuning,garam 2sudu kecil dan satu sudu makan gula.bersama daun pandan.kukus selama 25min..
 4. Jika hendak digubahkan bentuk pastikan sewaktu masih panas panas kalau tidak jadi mcm sy tidak cantik sgt bentuk rosenya..

Biasanya ia dimakan dengan gulai atau, rendang ayam, atau daging pada majlis keramaian, seperti hari perkahwinan, kenduri kesyukuran. Contact Pulut Kuning Royale on Messenger. If you're wondering what pulut kuning is, it is as per my English translation above - yellow sticky To be perfectly honest, I am not such a big fan of pulut kuning. It's delicious and I do enjoy eating pulut. Cuci beras pulut dahulu sehingga bersih.

Gratis Download ebook Resepi