Resep Membuat Mexican Bun @ Roti Boy 😍 Yang Nikmat

Enak, Lezat dan Nikmat.

Bagaimana Memasak Mexican Bun @ Roti Boy 😍 Yang Enak Ikuti langkah-langkahnya Dibawah.

Mexican Bun @ Roti Boy 😍 Kamu bisa membuat Mexican Bun @ Roti Boy 😍 dengan 20 bahan dan 11 langkah. Baginilah caranya.

Bahan untuk Mexican Bun @ Roti Boy 😍

  1. Anda perlu Bun (Bahan Kering).
  2. Anda butuh 2 1/2 cawan tepung gandum.
  3. Ambil 1 sudu besar butter (suhu bilik).
  4. Ambil 1 1/2 sudu besar gula halus.
  5. Anda perlu 1/2 biji telur.
  6. Anda perlu 1/4 sudu kecil garam.
  7. Ambil Bun (Bancuhan yis).
  8. Anda butuh 2 sudu kecil yis kering (sudu rata tau, bukan bumbun).
  9. Anda butuh 1 sudu besar gula.
  10. Siapkan 1 sudu besar susu pekat.
  11. Ambil 1/2 cawan air suam.
  12. Ambil Filling bun.
  13. Anda butuh 1/4 buku butter sejuk (saya guna planta sejuk je hihi).
  14. Anda perlu Topping.
  15. Siapkan 1 1/2 sudu kecil serbuk nescafe/ coffee (apa² jenis kopi).
  16. Ambil 1/4 cawan butter (suhu bilik).
  17. Anda butuh 1/4 cawan gula halus.
  18. Anda perlu 1/2 biji telur.
  19. Anda perlu 40 gram tepung gandum.
  20. Ambil 1 sudu besar mocha emulco (optional).

Cara memasak Mexican Bun @ Roti Boy 😍

  1. Mula² siapkan bancuhan yis dan biarkan sampai yis berbuih (anggaran dalam 10 minit).
  2. Campurkan tepung gandum, butter, gula halus,telur dan garam dalam bekas lain. Tuangkan bancuhan yis tadi dan gaul hingga sebati. *Telur tu saya pukul dulu kemudian bahagi kepada 2 bahagian..
  3. Uli doh sampai teoung dah tak melekat di tangan atau doh menjadi elastik dan licin. Anggaran dalam 30-40 minit (rasa nak tercabut tangan ye😂 so kalau sape ada bread maker silakan guna ya). Bila doh dah cun, tutup bekas tersebut dengan kain kering.. saya guna plastic wrap je. Biarkan doh kembang selama 40minit hingga sejam..
  4. Sementara tinggu doh kembang, bancuh kopi dengan 1 1/2 sudu kecil air panas (sekadar nak larutkan serbuk kopi) dan ketepikan sebentar..
  5. Dalam bekas lain, pukul butter dan gula hingga kembang atau sehingga adunan menjadi warna putih. Masukkan telur dan pukul hingga sebati..
  6. Kalau anda guna serbuk kopi macam saya, tapis dahulu ya ke dalam bekas tadi. Seterusnya, masukkan mocha emulco (kalau takda boleh skip je step ni). Pukul sehingga semua bahan sebati. Saya letak mocha emulco tu untuk menaikkan lagi aroma kopi sebab saya sangat² sukakan kopi ehek🤭❤️.
  7. Akhir sekali masukkan tepung gandum dan pukul sampai tepung tak berketul. Kacau adunan dengan spatula supaya adunan tadi betul² sebati. Kemudian masukkan adunan tu ke dalam piping bag dan simpan dalam chiller. Nak guna nanti baru bawak keluar..
  8. Berbalik kepada doh kita tadi, bila doh dah kembang tumbuk doh untuk keluarkan udara yang berlebihan. Timbang doh anggaran 50-60 gram mewakili sebiji bun. Saya timbang 60 gram macamtu dapat 9 biji bun..
  9. Ambil sebiji doh tadi, masukkan butter sejuk yang telah dipotong kiub. Saya guna planta sejuk je sebab malas heheheh🤭 Saya letak planta dalam 1 sudu kecik. Bila dah letak butter/planta tu bulatkan doh cantik² dan susun dalam baking tray yang telah disapu marjerin. Ulang step sampai doh tadi habis. Biarkan doh kembang sekali lagi (dalam 30-40 minit). *Sepatutnya saiz bun ni sebesar tapak tangan tetapi saya punya comel je sbb mama cakap yis yg saya guna tu kurang aktif🥺.
  10. Bila doh kembang, paipkan topping yang kita buat tadi. Paipkan secara swirl ye. Paipkan sehingga 1/2 bun untuk mendapatkan bun yang cantik. (Jangan paip banyak sangat nanti mudah hangit). Bakar pada suhu 160°C selama 25-30 minit (kena rajin tengok jugak tau).Kalau nak topping yang rangup, anda boleh bakar guna api atas selama 5-10 minit ye. Time ni memang semerbak bau kopi heheh🥰.
  11. Dah siappp😋 Boleh nikmati ketika bun masih panas atau suam. Masa ni bun lembut gilaaaa😍 Memang puas hati lah walaupun penat² uli doh tapi hasilnya sangat terbaikkk👍.

Gratis Download ebook Resepi