Bagaimana Menyiapkan Roti Jala Dua Benua Yang Menggugah Selera

Enak, Lezat dan Nikmat.

Cara Memasak Roti Jala Dua Benua Yang Nikmat Ikuti langkah-langkahnya Dibawah. Roti Jala is a dish from Malaysia. These lacy and net like pancakes are very famous as an afternoon snacks with tea and as accompanied with various curries. Setelah semua tercampur rata, bagi dua adonan sama rata lalu beri pasta pandan dan red velvet di.

Roti Jala Dua Benua Rasanya memang begitu enak dan lezat. Roti jala termasuk golongan panganan yang terkenal di daerah melayu. Roti jala (Jawi: روتي جالا )merupakan makananan kegemaran di Malaysia, dan juga di negara-negara ASEAN. Anda bisa memasak Roti Jala Dua Benua dengan 7 bahan dan 6 langkah. Baginilah langkah-langkahnya.

Bahan untuk Roti Jala Dua Benua

 1. Anda butuh 3 cawan tepung gandum.
 2. Anda perlu 2 cawan air.
 3. Anda butuh 1 cawan santan.
 4. Siapkan 1 biji telur.
 5. Siapkan Secubit garam.
 6. Anda butuh Pewarna hijau & kuning.
 7. Anda perlu Sedikit minyak.

Roti Jala ialah sejenis hidangan berbentuk jala. Bekas khas yang mempunyai beberapa lubang biasanya digunakan bagi menghasilkan roti jala yang dimasak di. Kedai masih dibuka sehingga hari Khamis! Jom order Roti Jala. tempahan dibuka sekarang utk delivery esok atau pickup di kedai!!!

Langkah-langkah membuat Roti Jala Dua Benua

 1. Satukan tepung gandum, santan, air, telur & secubit garam..
 2. Blender hingga semua larut & sebati.
 3. Bahagikan kepada 2 bahagian. Satu bahagian letak warna hijau dan satu bahagian lagi letak warna kuning. Kalau nak letak warna lain pun x per. Terpulang kpd kehendak Masing2. Lps tu masuk dlm botol..
 4. Panaskan kuali. Sapukan kuali dgn sedikit minyak. Dan bolehlah mula menjala ikut kreativiti masing2..
 5. Dah masak, boleh angkat dan gulung..
 6. Boleh di makan dengan kari ayam, serawa atau sambal bilis. Terpulang kpd selera masing2. Selamat mencuba..

Roti jala merupakan roti yang berasal dari Melayu. Biasanya, roti ini disajikan dengan kuah kari. Sekarang roti jala juga gak harus disantap dengan kuah kari, karena bisa juga dipadukan dengan kuah kinca gula merah atau pun kuah kinca durian yang tak kalah lezat. Roti jala adalah antara kuih traditional yang masih popular sehingga ke hari ini. Cuma bezanya dulu roti jala cuma berwarna kuning.

Gratis Download ebook Resepi