Bagaimana Memasak Roti Jala Merdeka dan Kari Ayam Yang Nikmat

Enak, Lezat dan Nikmat.

Cara Membuat Roti Jala Merdeka dan Kari Ayam Yang Sempurna Simak Caranya Dibawah. Untuk kuah karinya, panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga naik baunya. Hi Semua, kali ni CN nak share resepi kegemara semua orang kat rumah ni, iaitu roti jala dan kari ayam berkerisik. Kalau bulan puasa, ni antara menu wajib.

Roti Jala Merdeka dan Kari Ayam Rasa lembut dan roti jala dengan kari ayam perahan semestinya ingin menjamu selera pada hari raya. Keseronokan adalah anak-anak saya jika mama fathoms membuat roti jala dan turun dalam kari ayam. Buat orang lain yang berbeza rabbani. Anda bisa memasak Roti Jala Merdeka dan Kari Ayam dengan 23 bahan dan 9 langkah. Berikut ini caranya.

Bahan untuk Roti Jala Merdeka dan Kari Ayam

  1. Anda perlu Kari Ayam.
  2. Siapkan 3 ulas bawang merah.
  3. Anda perlu 3-5 ulas bawang putih.
  4. Anda perlu 1 inci halia.
  5. Siapkan 1/2 ekor ayam.
  6. Siapkan 5 sudu besar serbuk kari Adabi.
  7. Siapkan 3 biji buah pelaga.
  8. Ambil 5-7 biji cengkih.
  9. Siapkan 1 batang kulit kayu manis.
  10. Anda butuh 1 biji bunga lawang.
  11. Anda butuh 1 cawan santan pekat.
  12. Ambil 4 cawan air.
  13. Siapkan 3/4 sudu kecil asam jawa Adabi.
  14. Anda perlu 2 tangkai daun kari.
  15. Anda perlu 1 sudu kecil garam.
  16. Anda butuh Roti Jala.
  17. Anda perlu 2 cawan tepung gandum.
  18. Anda butuh 2 biji telur.
  19. Ambil 1 cawan susu segar.
  20. Ambil 1 cawan air.
  21. Ambil 1 sudu kecil garam.
  22. Siapkan 2 sudu butter.
  23. Anda perlu Pewarna merah, biru dan kuning.

Roti Jala Lembut dan Kari Ayam Berkerisik yang Semerbak Harum. Hi Semua, kali ni CN nak share resepi kegemara semua orang kat rumah ni, iaitu roti jala dan kari ayam berkerisik. Roti Jala yang lembu dan sedap dicicah bersama kari ayam yang pekat cukup lemak sangat sesuai dijadikan juadah untuk. Kari ayam untuk dimakan dengan roti jala mestilah sedikit pekat, baru kaw kaw.

Langkah-langkah memasak Roti Jala Merdeka dan Kari Ayam

  1. Kari Ayam: Hiris bawang merah, bawang putih dan halia dan potong ayam mengikut size yang disukai..
  2. Tumis bahan yang dihiris bersama rempah 4 sekawan sehingga layu. Masukkan daun kari dan tumis sebentar..
  3. Kemudian masukkan pes kari ayam (serbuk kari dicampur dengan sedikit air untuk menjadikannya pes). Tumis sehingga agak garing..
  4. Setelah agak garing, masukkan ayam dan tumis lagi sehingga ayam agak masak. Kemudian masukkan air dan biarkan hingga mendidih..
  5. Setelah mendidih, masukkan garam dan pes asam jawa. Kacau dan masukkan pula santan. Tunggu hingga mendidih sebentar dan bolehlah ditutup api..
  6. Roti Jala Merdeka: Cairkan butter di atas dapur atau dengan menggunakan microwave selama 30 saat..
  7. Satukan kesemua bahan dan kisar hingga sebati. Tapis adunan agar tidak berketul..
  8. Masukkan sedikit adunan ke dalam botol acuan roti jala, dan titiskan pewarna yang diingini. Saya gunakan pewarna merah, biru royal, dan kuning. Satu lagi bahagian saya biarkan tanpa pewarna sebagai putih. Goncang botol untuk sebatikan warna..
  9. Tebarkan roti jala di atas kuali leper non-stick dengan api yang kecil. Setelah roti lekang dari kuali, bolehlah diangkat. Lipat roti mengikut bentuk yang diinginkan. Setelah habis, masukkan lagi bancuhan roti jala dan warna kan pula dengan pewarna yang lain. Ulang hingga selesai..

Guna serbuk kari dan bawang yang agak banyak. Ubi kentang juga membantu memekatkan kuah kari. Jom layan resepi yang saya kongsikan semula di bawah ini untuk mudah dijadikan rujukan. Roti jala yang lembut, bila makan dengan kuah kari ayam yang lemak wangi bau dari kerisik tu, hmm mmg kombinasi yang mantap lah. Hi Semua, kali ni CN nak share resepi kegemara semua orang kat rumah ni, iaitu roti jala dan kari ayam berkerisik.

Gratis Download ebook Resepi