Bagaimana Menyiapkan Roti jala tembikai Yang Menggugah Selera

Enak, Lezat dan Nikmat.

Cara Memasak Roti jala tembikai Yang Lezat Ikuti langkah-langkahnya Dibawah. Roti jala, roti kirai or roti renjis is a popular Malay and Minangkabau tea time snack served with curry dishes which can be found in Indonesia, Malaysia and Singapore. The roti jala is a pretty dish that looks like a lace doily due to the way it is made. Corakkan bentuk disukai (lobak merah dan tembikai) di atas non-stick pan dan biar masak sebelum digulung atau dilipat.

Roti jala tembikai Kita open order untuk orang chiku, paloh,perasu rugi xtry. Roti jala is a popular Malaysian snack, a savory crepe consisting of flour, eggs, milk, and turmeric powder. Literally translated, roti jala means net bread, referring to its intricate net design inspired by. Anda bisa membuat Roti jala tembikai dengan 8 bahan dan 6 langkah. Inilah langkah-langkahnya.

Bahan untuk Roti jala tembikai

  1. Anda perlu 3 cawan tepung gandum.
  2. Siapkan 2 biji telur.
  3. Anda butuh 1 sudu teh garam.
  4. Anda butuh 3 sudu bsr minyak masak.
  5. Siapkan 1/2 cwn susu cair.
  6. Ambil 2 1/2 cawan air @ secukupnya.
  7. Anda butuh pewarna kuning & hijau.
  8. Ambil coklat masakan -dicairkan.

Hari ini kami menyediakan Roti Jala untuk dimakan bersama Gulai Kambing di SINI yang saya Juita yang menyediakan roti jala ini semasa saya dan hubby keluar ke rumah terbuka pertama tahun ini di. Roti Jala or Net Pancake is a popular Malaysian tea time snack served with curry dishes. However, to make this light pancake you will need to use a special mold. The traditional mold, made of brass.

Langkah-langkah membuat Roti jala tembikai

  1. Kacau semua bahan2 kecuali coklat & pewarna. Blend kan.
  2. Adunan yg cantik, masa di blend adunan ada pusar di tengah2, boleh masukkan satu ibu jari. Jika tiada pusar @ pusar masih kecik, tambah air sedikit lagi.
  3. Bahagikan kpd 2 bahagian. Satu bahagian dicampurkan dgn pewarna kuning (isi tembikai) Satu bahagian lagi dicampurkan dgn pewarna hijau (kulit tembikai) Adunan kuning lebih byk drp adunan hijau. Masukkan adunan masing2 ke dlm botol roti jala muncung tiga.
  4. Panaskan non stick pan. Jalakan adunan hijau dulu bentuk spt kulit tembikai. Kemudian jalakan pula adunan kuning bentuk isi tembikai. Rujuk pd gambar. Biarkan seketika, tak perlu diterbalikkan. Jika nampak sudah kering boleh lah di angkat..
  5. Letak di atas pinggan. Pusing bahagian bawah ke atas. Lipat dua. Kemudian lipat lagi sebanyak tiga kali menjadi bentuk segitiga..
  6. Titikkan coklat masakan dgn menggunakan piping bag spt biji tembikai. Boleh buat tembikai merah juga. Sesuai di cicah dgn kuah kari @ serawa durian.

Roti Jala Lembut dan Kari Ayam Berkerisik yang Semerbak Harum. Hi Semua, kali ni CN nak share resepi kegemara semua orang kat rumah ni, iaitu roti jala dan kari ayam berkerisik. Roti Jala or Net Pancake is a popular Malaysian tea time snack served with curry dishes. Roti Jala or Net Pancake is a popular Malaysian tea time snack served with curry dishes. Also know as Roti Jala, this Malay kueh is a delicacy enjoyed during festive celebrations like Hari Raya.

Gratis Download ebook Resepi