Cara Membuat Roti John ala mamaell #phoPbyLiniMohd #menuberbuka Yang Sempurna

Enak, Lezat dan Nikmat.

Cara Menyiapkan Roti John ala mamaell #phoPbyLiniMohd #menuberbuka Yang Sempurna Ikuti Caranya Dibawah. Cara membuat roti john simpel ala mama qia,yuu tontonin sampai akhir ya vidio nya. Resep Roti John Ala Rumahan Simple Mudah Murah dan Irit Yang lagi Viral ni sahabat Halo Tv berbagai varian rasaburuan coba roti john ditaman Paddupa Sengkang.

Roti John ala mamaell #phoPbyLiniMohd #menuberbuka Mama bisa membuatnya sendiri di rumah, lho. Berbagai varian isi membuat roti john ini banyak digemari. Keberadaan kedai penjual roti john pun kini sudah semakin banyak. Bunda bisa membuat Roti John ala mamaell #phoPbyLiniMohd #menuberbuka dengan 20 bahan dan 7 langkah. Baginilah langkah-langkahnya.

Bahan untuk Roti John ala mamaell #phoPbyLiniMohd #menuberbuka

 1. Siapkan 4 ketul roti oblong.
 2. Siapkan 4 biji telur.
 3. Siapkan 8 keping beef salami.
 4. Anda butuh 4 keping cheese.
 5. Anda butuh Cheese parut.
 6. Siapkan Inti roti.
 7. Anda perlu ********.
 8. Anda butuh 3 jenis capsicum(potong dadu).
 9. Anda butuh 3 ketul cendawan butang(hiris).
 10. Anda butuh 4 ketul tomato ceri(hiris).
 11. Anda perlu Sampingan.
 12. Siapkan ***********.
 13. Ambil Sosej ayam.
 14. Siapkan Bawang holland(hiris).
 15. Anda perlu Lain-lain.
 16. Anda butuh *********.
 17. Siapkan Butter untuk menumis.
 18. Ambil Mayonis.
 19. Anda butuh Garam.
 20. Anda butuh Lada sulah.

Roti John is highly popular in Southeast Asia countries like Indonesia, Singapore, and Malaysia. Roti John adalah antara street food popular di kalangan rakyat Malaysia. Bila bulan puasa, ia ibarat menu wajib ada di waktu berbuka. Jika anda penggemar Roti John, cubalah buat sendiri.

Langkah-langkah memasak Roti John ala mamaell #phoPbyLiniMohd #menuberbuka

 1. Sediakan bahan bahan. Masak macam ni selalunya main campak campak je😅.. janji sedap bila dimakan. Lagi lagi bulan puasa, masak nak cepat dan ringkas..
 2. Untuk inti roti, panaskan kuali masukkan sedikit butter (minyak zaiton pun boleh). Boleh tumis cepat bahan bahan yang dipotong tadi. Perasakan dengan garam dan lada sulah..
 3. Pecah telur. Dan potong roti separuh.
 4. Panaskan butter. Pukul telur dan masuk dalam kuali leper. Ratakan. Susun salami atas telur dan inti diatas. Kemudian tutup dengan keju..
 5. Telangkupkan roti atas telur. Biarkan sebentar bagi masak. Terbalikkan dan parut keju cheddar atas roti. Kapitkan roti, dan letak sebelah. Ulang kembali sehingga siap roti john..
 6. Untuk makanan sampingan. Panaskan butter, tumis bawang holland dan masukkan sosej. Perasakan dan angkat..
 7. Roti john ala mamaell is done!!! Cara cara nak memikat anak anak yang letih seharian berpuasa. Boleh cuba puan puan. Pasti tidak mengecewakan😊.

Resipi perkongsian saudari Tengku RosElyza Raja Muhammad ni nampak mudah. Cara Mudah Masak Roti John Ala Mamaell Phopbylinimohd Menuberbuka Yang Enak Dan Ringkas. Roti john adalah roti lapis dengan isian telur dadar yang merupakan masakan Melayu di Singapura selama masa kolonial Inggris sebelum menjadi populer di seluruh Semenanjung Melayu di Malaysia saat ini dan di Indonesia modern sebagai makanan jalanan. Roti John is highly popular in Southeast Asia countries like Indonesia, Singapore, and Malaysia. DID You make this easy and tasty roti Berikut Popmama.com bagikan resep dan cara membuat roti John ala rumahan untuk Mama.

Gratis Download ebook Resepi