Resep Memasak Roti John (juadah berbuka) Yang Lezat

Enak, Lezat dan Nikmat.

Bagaimana Memasak Roti John (juadah berbuka) Yang Lezat Ikuti Caranya Dibawah. Roti john (lit: John sandwich) is an omelette sandwich dish originated in Singapore and popular in Brunei, Indonesia and Malaysia as street food. The word Roti is derived from the Sanskrit word (rotikā), meaning "bread", and more generally for any bread-based or bread-like food. Lagi beberapa hari sahaja lagi kita nak puasa guys !

Roti John (juadah berbuka) Resepi roti john ada bermacam jenis dan boleh dibuat secara homemade dengan menggunakan pelbagai bahan. Dan Setiap kali menjelang bulan Ramadan, menu roti John boleh dikatakan antara menu wajib yang perlu ada untuk juadah berbuka puasa. Gerai Roti John Flucky bertempat di Bandar Tun Hussein Onn, Cheras. Anda bisa menyiapkan Roti John (juadah berbuka) dengan 9 bahan dan 7 langkah. Baginilah caranya.

Bahan untuk Roti John (juadah berbuka)

 1. Siapkan 2 roti john panjang.
 2. Anda perlu 1 pack daging burger ramli dicincang @ daging cincang siap pack.
 3. Anda perlu 5 sudu sos cili.
 4. Ambil mayonis.
 5. Ambil 2 biji timun siap parut.
 6. Anda perlu 1 biji bawang besar.
 7. Anda butuh lada putih (ajisho).
 8. Anda perlu pelanta pelangi.
 9. Anda butuh 4 biji telur.

Kami menyediakan Roti John sebagai juadah berbuka puasa dan sebarang majlis. Kami bersedia menerima Tempah/Tempahan Pesan/Pesanan Order - sila hantarkan pesanan. Setiap kali menjelang bulan Ramadan, menu roti John boleh dikatakan antara menu wajib yang perlu ada untuk juadah berbuka puasa. Ramai daripada kita yang sanggup berbaris panjang semata-mata untuk membeli roti John yang dijual di bazar Ramadan.

Cara membuat Roti John (juadah berbuka)

 1. Panaskn kuali dan masukkn 1 sudu pelanta dan ratakan.
 2. Masukkn daging.
 3. Setelah daging masak masukkn bawang,timun, lada putih dan sos cili ratakan dan tutup api..
 4. Pecahkn 1 biji telur dan tuang kedalam kuali..
 5. Tekupkna roti john yg dipotong dua diatas telur dan sapu bahgian atas dgn sedikit pelanta.
 6. Alihkn utk garingkn bahagian atas pula.
 7. Angkat roti johh dan boleh la letakkn daging td dan mayonis diatasnya.

Siapa sangka Roti John yang biasa dibeli boleh menyebabkan keracunan makanan. Tiga Bungkus Roti John Dibeli Oleh Bapa Kanak-Kanak Tersebut Untuk Dijadikan Juadah Berbuka Puasa Namun Mereka Mengalami Sakit Perut Sehari Selepas Memakan Makanan Itu. Putrajaya: Berbuka puasa dengan juadah roti John adalah perkara biasa namun ia menjadi luar biasa apabila anda boleh menikmati keenakannya dengan memilih pelbagai warna adiwira kegemaran masing-masing. Gerai Roti John Super Hero di bazar Ramadan di sini. Roti John punca rezeki ramai orang, tapi jangan ambil kesempatan.

Gratis Download ebook Resepi