Bagaimana Membuat Sambal sotong kering Yang Enak

Enak, Lezat dan Nikmat.

Resep Memasak Sambal sotong kering Yang Nikmat Simak Caranya Dibawah. Supposed to be Abuchang.not bachang 🤣 Depends on the Sotongs Grade that you buy. My take on Sambal Sotong Kering / Dried Cuttlefish Sambal If you enjoy, give it a thumbs up or you can subscribe to me! :) Visit my blog. This is my recipe for the Sambal Sotong Kering or Dried Cuttlefish Sambal.

Sambal sotong kering It can be served with boiled rice and selections of Chinese Greens such as bok. My take on Sambal Sotong Kering / Dried Cuttlefish Sambal If you enjoy, give it a Jangan lupa untuk try resepi 'Sambal Sotong Kering' ni yer. Bahan-Bahan: Sotong kering Semangkuk air Daun. Kamu bisa menyiapkan Sambal sotong kering dengan 9 bahan dan 2 langkah. Baginilah langkah-langkahnya.

Bahan untuk Sambal sotong kering

  1. Anda perlu 250 gm sotong kering (saiz kecil).
  2. Anda butuh 2 cwn cili kering kisar.
  3. Anda perlu 2 bj bwg besar dikisar.
  4. Siapkan 5 ulas bwg putih kisar.
  5. Anda perlu 1/2 cwn air asam jawa.
  6. Ambil 1 sdk garam.
  7. Ambil 1 sdb gula merah.
  8. Ambil 1 sdb gula putih.
  9. Anda perlu 1 sdk serbuk perasa.

Goreng kentang, pete, dan sotong kering. Sebelum menggoreng sotong kering, pastikan semalaman sotong di rendam. One of my favorite sambal is sambal sotong kering (dried cuttlefish). It's quite hard to buy one that is delicious so I usually will cook it at home.

Cara memasak Sambal sotong kering

  1. Tumis bwg yg dikisar hingga harum wangi dan masukkan cili kisar masak hingga pecah minyak..
  2. Rendam dulu sotong dgn air panas kira2 2 jam.Penjual sotong ni ckp sotong yg saya beli ni tak keras sgt so rendam sekejap pun dah lembut.Masukkan sotong ke dlm sambal yg telah di masak tadi.Masukkan sedikit air supaya sotong boleh di masak lama sikit.Masukkn air asam jawa,garam dan gula.Masak hingga sambal agak kering.Dah siap.

To make this sambal, you have to soak the dried cuttlefish. Rendam sotong kering dalam air (kalau nak kembang,biarkan lama dalam air,tetapi yg ni akan kurang masin,kena tambah garam dlm masakan). Kalau untuk sotong, sambal kena kering dulu, sebelum dimasukkan sotong yang telah ditos bagi mengelakkan sambal berkuah dengan air sotong. Sambal sotong or Sambal cumi. (with cuttlefish). Sambal sotong yang pekat ini memang sedap dimakan dengan nasi lemak atau nasi putih.

Gratis Download ebook Resepi