Resep Membuat Resepi Tomyam Daging Yang Lezat

Enak, Lezat dan Nikmat.

Bagaimana Membuat Resepi Tomyam Daging Yang Enak Simak Caranya Dibawah. Kulitnya yang masih melekat erat. tomyam sedap, resepi tomyam poktek, resepi tomyam simple, resepi tomyam ikan tenggiri, resepi tomyam ala thai, Resepi Tomyam Ayam Pekat Ala Thai Yang Amat Sedap - Resepi via. Masukkan pula pes tomyam dan biarkan mendidih. Resepi tomyam ini adalah versi tom yam kung yang berkuah pedas dan merah.

Resepi Tomyam Daging Tidak hairanlah kalau ia menjadi antara menu 'wajib' yang selalu dipesan terutamanya di restoran Thai. Kalau nak buat tomyam daging, seafood, dan sebagainya tambahkan saja. Anda juga boleh pelbagaikan bahan lagi jika anda sukakan bahan tertentu seperti. Kamu bisa memasak Resepi Tomyam Daging dengan 15 bahan dan 5 langkah. Inilah caranya.

Bahan untuk Resepi Tomyam Daging

  1. Anda butuh 1 mangkuk daging yang sudah di potong kecil (terpulang kpd citarasa masing2).
  2. Anda perlu 1 pek pes tomyam (terpulang nak guna pes apa2 pun, kita guna pes tomyam mak nyonya).
  3. Siapkan 1 senduk minyak masak.
  4. Siapkan 1 bwg besar dihiris.
  5. Siapkan 3 ulas bawang putih ketuk.
  6. Siapkan 1 inci halia ketuk.
  7. Anda butuh 1 btg serai ketuk.
  8. Ambil 1 batang akar daun ketumbar.
  9. Anda butuh 4 helai daun limau purut di koyak.
  10. Anda butuh 1 keping asam keping (boleh ganti dgn air asam jawa).
  11. Ambil 3 bj cili padi ketuk (nak pedas lagi boleh tambah).
  12. Siapkan 1 sudu garam (ikut citarasa ye).
  13. Ambil 1 sudu perasa makanan hilal.
  14. Ambil 3 cawan air kosong.
  15. Siapkan 1 bj tomato, 1 btg daun ketumbar, 2 helai daun limaut purut untuk tambahan.

RESEPI TOMYAM HOMEMADE (Tanpa Pes Segera). Boleh juga guna daging, sotong, udang dan lain-lain. Masukkan kesemua bahan-bahan yang telah dihiris bersama. Resepi Tomyam Thai Campur Untuk Maklumat Lanjut Resepi Lawati Resepi tomyam ini amat mudah disediakan.

Cara membuat Resepi Tomyam Daging

  1. Mula2 sekali panaskan minyak, masukkan semua bahan2 yang dihiris dan diketuk. Tumis sehingga garing dan naik bau..
  2. Kemudian masukkan pes tomyam, gaul sebati. Biarkan ditumis seketika..
  3. Kemudian masukkan daging yg sudah dipotong, dan gaul sebati. Biarkan masak seketika..
  4. Kemudian, masukkan air kasong ikut citarasa masing2, masukkan asam keping, garam dan perasa makanan secukupnya. Biarkan mendidih dan daging masak empuk elok. Gunakan api kecil..
  5. Boleh masukkan tomato, daun limau purut dan ketumbar, kemudian hidang dgn nasi panas2.. 🤤selamat mencuba☺️..

Anda boleh mengubah ikut citarasa anda. Resepi tomyam putih, resepi tom yam putih thai, resepi tomyam, resepi tomyam ayam, resepi tomyam pekat, resepi Resepi Daging Masak Black Pepper - Laman Resepi via lamanresepi.com. Hari nie nak share sikit resepi tomyam yang pekat dan sedap. boleh gitu. Kalau dulu buat tomyam mesti cair and tak berapa best macam kat kedai. Tapi habis jugak family aku makan. haha.

Gratis Download ebook Resepi