Bagaimana Memasak Telur Masin Buat Sendiri Yang Lezat

Enak, Lezat dan Nikmat.

Resep Membuat Telur Masin Buat Sendiri Yang Lezat Simak Caranya Dibawah. Telur Asin dari Telur Ayam , Cara Gampang dan Cepat Bikin Sendiri di Rumah. Cara Membuat Telur Masin Homemade Guna Air Garam. Ingin mencoba membuat telur asin sendiri, video ini merupakan tutorial untuk membuatnya langkah demi langkah.

Telur Masin Buat Sendiri Sejak kecil memang keluarga saya menyediakan sendiri telur masin menggunakan telur yang dikutip segar dari reban itik belakang rumah. Kami menggunakan bekas kaca besar untuk membuat telur masin. Telur dimasuk berperingkat peringkat bagi memastikan telur tidak masin secara serentak. Bunda bisa memasak Telur Masin Buat Sendiri dengan 8 bahan dan 3 langkah. Baginilah caranya.

Bahan untuk Telur Masin Buat Sendiri

 1. Anda perlu Resipi 1 :.
 2. Anda butuh 10 biji telur itik.
 3. Anda butuh 1 cawan garam kasar.
 4. Siapkan 1 liter air.
 5. Anda perlu Resipi 2 :.
 6. Anda perlu 10 biji telur itik.
 7. Siapkan 1 mangkuk besar garam halus.
 8. Anda perlu 1 botol cuka.

Anda boleh membuat sendiri telur masin di rumah. Prosesnya amatlah mudah dan kosnya murah. Telur masin homemade terjamin kebersihannya dan lebih sedap kerana tahap kemasinannya boleh dikawal mengikut citarasa anda. Telur masin merujuk kepada telur yang diawet dengan menggunakan garam bagi mengekalkan ketahanannya.

Cara membuat Telur Masin Buat Sendiri

 1. Cara resipi 1 : 1. Telur dibersihkan, masukkan ke dalam bekas yang sesuai 2. Atas api masak air dan garam hingga larut 3. Sejukkan dahulu baru tuang ke dalam bekas telur tadi, tutup kemas. 4. Biarkan berada pada suhu bilik 2 minggu 5. Boleh digunakan selepas 2 minggu.
 2. Cara resipi 2 : 1. Telur dibersihkan, masukkan ke dalam bekas yang sesuai 2. Rendamkan telur di dalam air cuka selama 2 minit 3. Gulingkan telur itik dengan garam halus hingga bersalut sempurna 4. Simpan di dalam bekas yang sesuai, biarkan pada suhu bilik 14 hari atau hingga 16 hari. 5. Boleh diguna selepas tempoh itu..
 3. 6. Direbus dan dihidangkan..

Jenis telur masin yang paling popular adalah telur itik. Ini adalah kerana kuningnya yang lebih besar, tetapi telur ayam turut boleh dijadikan telur masin. Pasti puas hati menikmati telur masin buatan sendiri. Jika bimbang, hasilkan beberapa biji dulu seperti panduan berikut Di Malaysia tidak sukar mendapat telur itik bagi membuat telur masin tetapi sekiranya anda perantau di luar negara dan sukar mendapat telur itik. Dia berkongsi cara buat telur masin yang cukup mudah.

Gratis Download ebook Resepi