Cara Membuat Udang Goreng Butter Yang Lezat

Enak, Lezat dan Nikmat.

Resep Membuat Udang Goreng Butter Yang Menggugah Selera Simak Caranya Dibawah. Resepi udang goreng butter yang dihidangkan dengan sarang telur ni memang sedap. Rasanya pedas dan sedikit manis dan ada juga sedikit rasa rempah kari. Boleh klik di SINI untuk resepi Udang Goreng Butter tanpa Telur Masin.

Udang Goreng Butter Kombinasi rasa manis udang segar, lemak masin mentega dan pedas cili padi cukup. Resepi udang goreng butter yang dihidangkan dengan sarang telur ni memang sedap. Rasanya pedas dan sedikit manis dan ada juga sedikit rasa berempah kari. Bunda bisa menyiapkan Udang Goreng Butter dengan 11 bahan dan 4 langkah. Baginilah caranya.

Bahan untuk Udang Goreng Butter

  1. Anda perlu 500 g udang.
  2. Ambil 1 sudu besar tepung jagung.
  3. Anda butuh 1 sudu besar tepung ubi.
  4. Siapkan 1 sudu teh butter.
  5. Anda butuh 2 sudu besar susu penuh krim.
  6. Anda butuh 1 sudu teh garam.
  7. Anda butuh 1 sudu teh perasa (Maggi Cukup Rasa).
  8. Ambil 1 sudu teh gula perang.
  9. Anda perlu 6 ulas bawang putih (cincang).
  10. Siapkan 7 biji cili padi (hiris).
  11. Ambil 5 tangkai daun kari.

Jangan goreng terlalu lama sangat nanti udang tu mengecut lak, tak cantik dan agak keras masa makan. Resepi udang goreng butter (butter prawn) ni ada banyak nama panggilan sebenarnya. Ada yang panggil sebagai udang goreng mentega, butter prawn creamy dan juga udang buttermilk. Resepi sotong goreng rangup sedap bak hang!

Langkah-langkah membuat Udang Goreng Butter

  1. Gaul udang bersama tepung. Goreng sehingga kekuningan. Angkat dan toskan..
  2. Cairkan butter. Tumis bawang putih sehingga kekuningan diukuti daun kari dan cili..
  3. Tambahkan susu, garam dan perasa. Masukkan udang. Kacau rata. (Terpulang citarasa masing2 nak gravy atau tak).
  4. Jika nak buat udang butter bersarang, lihat link ini ye: https://cookpad.com/my/recipes/13947972-butter-prawn-bersarang.

Udang goreng butter memang sedap kalau dimakan ratah macam tu je. Kadang anak saya dah ada udang, nasi memang tak berusik langsung. Jadinya suami la kene habiskan sebab saya diet.haha. peanut butter, strawberries, bananas and granola = healthy breakfast to go jalapeno popper steak quesadillas Pan-Seared. Norzi foodilicious house: udang goreng butter. Resep istimewa Udang Goreng Butter with Cheese Chilli Sauce ala Chef Cepy @chef_cepy pasti akan menggugah selera makan keluarga tercinta di rumah!

Gratis Download ebook Resepi