Cara Memasak Gulai Nenas Udang Tumis Darat Yang Enak

Enak, Lezat dan Nikmat.

Cara Menyiapkan Gulai Nenas Udang Tumis Darat Yang Sempurna Simak Caranya Dibawah. Hari ini saya ingin kongsikan satu resepi mudah yang wajib anda mencubanya iaitu Gulai Udang dengan Nenas Tumis Darat. Tapi sebelum tu, kita berpesan pesan dengan peringatan maklumlah manusia mudah lupa. Gulai Udang Nenas Tumis Darat Подробнее.

Gulai Nenas Udang Tumis Darat Gulai Udang Derhaka By Dato Rizalman Pungpangrizalman. Gulai Nenas Ikan Kering Signature Dish Dato Rizalman Pungpangrizalman Kembali Berasap Resepi. Alhamdulillah makan siang pakai gulai nenas udang dan ikan tenggiri dan menurut saya rasanya lezaaat sekali. Bunda bisa menyiapkan Gulai Nenas Udang Tumis Darat dengan 12 bahan dan 3 langkah. Baginilah langkah-langkahnya.

Bahan untuk Gulai Nenas Udang Tumis Darat

  1. Siapkan 500 gram udang.
  2. Siapkan 1/2 biji nenas.
  3. Anda butuh 1 bungkus serbuk kari udang/ikan.
  4. Siapkan 1/2 kg santan.
  5. Anda perlu 1 sdt garam.
  6. Ambil 1 sdt gula.
  7. Anda butuh Bahan tumis.
  8. Ambil 5 ulas bawang merah - hiris.
  9. Anda perlu 3 ulas bawang putih - hiris.
  10. Siapkan 1 sudu besar halba campur.
  11. Ambil 1 tangkai daun kari.
  12. Anda butuh 3-4 tangkai cili kering - potong.

Resepi Gulai Nenas Ikan Masin ni resepi mak saya. Jika tak ada Rempah Cap O boleh je pakai jenama lain. Kalau di sebelah selatan nangka muda sinonim dengan masak lomak cili api, tetapi disebelah utara pula ia lebih kepada gulai bersama dengan daging tetel atau ikan masin dimasak tumis darat. Lihat juga resep Gulai Ayam khas Padang enak lainnya.

Cara memasak Gulai Nenas Udang Tumis Darat

  1. Masukkan air ke dalam periuk bersama serbuk kari dan nenas. Masak sehinggga mendidih untuk hilangkan bau rempah dan nenas hampir lembut.
  2. Masukkan santan. Masukkan pula udang. Masak lagi sehingga nenas dan udang masak. Tuang air secukupnya dan biarkan mendidih. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya..
  3. Menggunakan kuali lain, panaskan minyak dan tumis bahan tumis sehingga kekuningan dan naik bau. Tuang bahan tumis ke dalam periuk udang tadi dan tutup dengan tudung periuk bagi memerangkap aroma harum dan tutup api..

Gulai ni pula dibuat tumis darat. Kalu tak nak tumis pun ok je. Penasaran seperti apa cara membuat tumis tauge sederhana? Cara Memasak & Resepi - Gulai Nangka Tumis Darat by Datin Fiza Jangan lupa untuk like, share dan anacooks nak share resepi mudah Gulai Nangka Tumis Darat. Ni resepi turun temurun, resepi orang Gulai nenas ikan talang ini amat popular di rumah kenduri.

Gratis Download ebook Resepi