Bagaimana Membuat Udang butter telur masin Yang Sempurna

Enak, Lezat dan Nikmat.

Resep Memasak Udang butter telur masin Yang Nikmat Ikuti Caranya Dibawah. Udang Goreng Butter dan Telur Masin Yang Terlajak Sedap. Walaupun, kami order Sotong Goreng Butter dan Telur Masin tapi rasanya adalah sama sahaja dari segi keenakannya. Hidangan lauk hari ini dimasak untuk hidangan saya berbuka puasa.

Udang butter telur masin Lebih-lebih lagi yang teringin sangat kalau boleh ada dalam masakan tu dari tuaian segar kebun sendiri. Udang telur masin atau prawn egg salt ni memang sedap dan sgt mudah nak masak.rasa dia lemak lemak creamy gitu. bahan. Resepi udang goreng butter yang dihidangkan dengan sarang telur ni memang sedap. Kamu bisa memasak Udang butter telur masin dengan 12 bahan dan 6 langkah. Baginilah langkah-langkahnya.

Bahan untuk Udang butter telur masin

  1. Siapkan 500 g Udang.
  2. Siapkan 1/2 sudu kecil garam.
  3. Anda perlu 1/2 sudu kecil serbuk kunyit.
  4. Anda butuh 3 sudu besar butter.
  5. Siapkan Minyak.
  6. Anda butuh 5 ulas bawang putih di cincang.
  7. Siapkan 7 biji cili api di potong kecil.
  8. Anda butuh 2 tangkal daun kari.
  9. Ambil 2 biji telur masin di rebus dan d hancurkan.
  10. Siapkan 2 sudu kecil gula.
  11. Anda butuh 2 cawan susu full cream.
  12. Anda butuh Tepung jagung 2 sudu besar.

Rasanya pedas dan sedikit manis dan ada juga sedikit rasa Saya sediakan cara yang lengkap untuk membuat udang goreng butter bersama sarang telurnya sekali. Jangan lupa baca tipsnya sekali kat bawah ni. Udang telur masin atau prawn egg salt ni memang sedap dan sgt mudah nak masak.rasa dia lemak lemak creamy gitu. bahan. Bahan penting untuk masak ketam telur masin yang sedap antaranya susu sejat, daun kari dan butter.

Cara membuat Udang butter telur masin

  1. Bersihkan udang dan buang najis udang MCM d dlm gambar d bawah.
  2. Gaulkan udang bersama garam tepung jagung dan kunyit.
  3. Goreng udang hingga bertukar warna.angkat dan ketepikan.
  4. Panaskan kuali masukan butter dan tumis bawang putih bersama daun kari sehingga wangi..
  5. Masukan telur masin yg telah d hancurkan tadi.kacau seketika..
  6. Tambahkan susu full cream..biarkan masak sekejap..masukan udang yg telah d goreng tadi..perasakan garam dan gula..siap untuk dihidangkan 🥰🥰🥰.

Cara nak masak pun senang dan confirm masakan korang lazat! Masukkan kuning dan putih telur masin, kacau rata dan tuang susu sejat. Masak hingga berbuih dan masukkan ketam goreng, gaul. Resepi Udang Goreng Mentega Telur Masin. Cara-cara buat telur masin yang sangat mudah.

Gratis Download ebook Resepi