Bagaimana Memasak Udang Masak Lemak Cili Padi Negeri Sembilan #phopbylinimohd #menuberbuka Yang Enak

Enak, Lezat dan Nikmat.

Resep Memasak Udang Masak Lemak Cili Padi Negeri Sembilan #phopbylinimohd #menuberbuka Yang Lezat Ikuti Caranya Dibawah. bahan utamanya ialah cili padi, kunyit, dan juga serai. tapi gunakan kunyit hidup dan jangan lupa untuk bawa daun-daun kunyit hidup juga sehelai atau dua tapi, resepi yang akan saya share ini mengikut cita rasa saya sendiri. jom kita layan resepi ayam masak lemak cili padi dibawah. Ramai orang tak berapa pasti cara masak Lemak Cili Api orang Negeri Sembilan. Cara masak lemak ni tidak menggunakan bawang dan minyak.

Udang Masak Lemak Cili Padi Negeri Sembilan
#phopbylinimohd
#menuberbuka Harini baru ada mood nak masak ayam lemak cili padi. Disebabkan sekarang Dya duk kat Negeri Sembilan, Dya.. Masak Lemak Cili Padi is a traditional Malay chicken curry that is said to be from the Malaysian state of Negeri The Malay spoken in Negeri Sembilan, has been greatly influenced by the Minangkabau, and is known The Chicken in Ayam Masak Lemak Cili Padi. Bunda bisa memasak Udang Masak Lemak Cili Padi Negeri Sembilan #phopbylinimohd #menuberbuka dengan 11 bahan dan 3 langkah. Inilah langkah-langkahnya.

Bahan untuk Udang Masak Lemak Cili Padi Negeri Sembilan #phopbylinimohd #menuberbuka

  1. Ambil 1/2 kg Udang saiz sederhana (dibuang kepala).
  2. Anda perlu 2 biji santan.
  3. Anda butuh 6 ulas cili padi (dikisar).
  4. Ambil 2 ulas bawang merah (dikisar).
  5. Siapkan 2 inci kunyit hidup.
  6. Anda butuh 5 biji belimbing tunjuk.
  7. Siapkan 2 biji terung.
  8. Ambil 6 biji tomato ceri.
  9. Anda butuh keping Sekeping asam.
  10. Anda butuh 2 batang serai diketuk.
  11. Ambil Garam dan serbuk perasa.

When I was growing What would we do without the internet, eh? I was thinking about posting the udang recipe. Ayam Masak Lemak Cili Padi Sangat Sedap Wajib Cuba. Sambal Tumis Udang PETAI Mudah Tapi Mantap.

Cara memasak Udang Masak Lemak Cili Padi Negeri Sembilan #phopbylinimohd #menuberbuka

  1. Campurkan santan, cili padi, bwg merah, serai & kunyit hidup yg dikisar di dalam periuk. Kemudian baru dihidupkan api & gaul perlahan2 supaya tidak pecah minyak..
  2. Agak2 dlm 5 minit, masukkan pula asam keping & garam. Kacau perlahan2 sehingga sedikit mengelegak kemudian masukkan udang. Kacau perlahan2 sehingga udang masak..
  3. Serbuk kunyit boleh digantikan dgn kunyit hidup. Kemudian boleh masukkan terung dan belimbing tunjuk. Akhir sekali dah tutup api boleh la masukkan tomato ceri supaya tomato tersebut tidak terlalu lembik. Siap..

Udang Masak Lemak Cili Api, banyak resepi Dayang dah Cuba, tapi resepi ni memang memukau, kena dengan selera keluarga. Udang Masak Lemak Cili Api Negeri Sembilan. Ayam Masak Lemak Cili Api Nogori Ketam masak lemak CILI PADI negeri sembilan with mak vouge. Buka puasa boleh masak lemak kuning daging salai cili padi letak daun pegaga, kebetulan en.somi balik kampong Sungkai, punyalah banyak dia masak udang sambal petai, kut ada yg takde idea nak masak pe buka kang, boleh masak ini.

Gratis Download ebook Resepi