Bagaimana Memasak Masak Lemak Cili Api Udang Galah Yang Sempurna

Enak, Lezat dan Nikmat.

Bagaimana Membuat Masak Lemak Cili Api Udang Galah Yang Sempurna Ikuti Caranya Dibawah. Masak lemak cili api yang sedap terletak kepada dua kunci utama iaitu udang galah yang segar dan penggunaan daun kunyit yang segar dalam kuahnya. Aroma dari daun kunyit sungguh harum dan menyelerakan. iresipi.com. AIMZF: Masak Lemak Udang Galah dgn Belimbing Buluh. #rmnetwork #bondarosse #udanggalah #masaklemakThanks for watching this video.

Masak Lemak Cili Api Udang Galah Resepi Udang Galah Masak Lemak Cili Api yang memang sangat sedap dan membuka selera. Jika ada udang galah yang Bagi Che Nom, masak lemak cili api yang sedap terletak kepada dua kunci utama iaitu seafood yang segar dan penggunaan daun kunyit yang segar. Tumbuk cili api dan kunyit hidup hingga lumat. Kamu bisa menyiapkan Masak Lemak Cili Api Udang Galah dengan 13 bahan dan 4 langkah. Baginilah langkah-langkahnya.

Bahan untuk Masak Lemak Cili Api Udang Galah

 1. Anda butuh 1/2 kg udang galah (lain2 jenis udang pun boleh).
 2. Ambil 8 batang kacang panjang.
 3. Anda butuh 1 helai daun kunyit di carik.
 4. Ambil 2 batang serai di ketuk.
 5. Anda perlu 2 biji bawang merah.
 6. Anda perlu 6 biji cili api merah(boleh lebihkan).
 7. Anda perlu 1 ulas bawang putih di ketuk.
 8. Anda butuh 2 sudu serbuk kunyit @ seinci kunyit hidup.
 9. Anda perlu 1 keping asam keping.
 10. Siapkan 1 kotak santan kara yg kecil 200ml.
 11. Anda perlu 2 cawan air.
 12. Anda butuh Garam & gula secukupnya.
 13. Siapkan Bahan bertanda ** tumbuk atau kisar.

Masukkan bahan yg telah ditumbuk ke dalam periuk yg telah dipanaskan. Tunggu hingga cili masak kemudian masukkan. Masak Lemak Cili Api adalah satu hidangan yang popular di Negeri Sembilan. Sebetulnya, masak lemak pucuk paku lebih sedap jika kita menggunakan udang laut berbanding udang galah.

Langkah-langkah memasak Masak Lemak Cili Api Udang Galah

 1. Tuangkan santan, bahan kisar, serai, serbuk kunyit. Kacau dan hidupkan api gas, pelahan. **Sy lebih suka masak guna kuali senang nak kacau..
 2. Sentiasa kacau santan, supaya santan tak pecah, kacau sehingga mendidih..
 3. Bila dah mendidih, masukkan kacang panjang, asam keping & daun kunyit..
 4. Kemudian masukkan pula udang. Kacau sehingga mendidih dan warna kulit udang berubah. Perasakan dengan garam h sedikit gula. Siap..

Tetapi tidak mengapa untuk mencuba sesuatu kelainan kan. Bila menyiang pucuk paku, kita sebaiknya gunakan tangan, jadi kita tahu yang mana batang muda dan yang mana tua. Ayam Masak Lemak Cili Api Nogori UdangGalah #Udang #MasakLemakCiliApi #MasakLemak #UdangMasakLemakCiliApi #JomMasak. Alhamdulillah, kelmarin dah masak Udang Masak Lemak Cili Api.

Gratis Download ebook Resepi