Cara Membuat Udang galah masak merah ibu style.eheh! Yang Sempurna

Enak, Lezat dan Nikmat.

Cara Menyiapkan Udang galah masak merah ibu style.eheh! Yang Nikmat Ikuti Caranya Dibawah. Resepi udang Galah sedap dan cara-cara memasak udang galah, Selamat Mencuba. (TURMERIC PRAWN RECIPE) Resepi Udang Galah Masak Butter Butter Prawn Recipe Udang Masak Lemak Cili Api cara saya (Tiada status kenegerian) Cara menyiang udang galah Rendang udang - rendang. Thanks to Ibu & Bapak, adik, keluarga semuanya yg selalu suport.

Udang galah masak merah ibu style.eheh! Resepi udang galah masak merah bersama garam buluh Resepi Udang Masak Merah Mudah dan Ringkas Ikuti video untuk mendapatkan resepi dan cara Masak lemak cili api dekat Empire assam pedas ni boleh tahan sedap, sama level macam masakan ibu tapi bab salai tu. Resepi udang galah masak merah bersama garam buluh.#please_stay_at_home Udang GALAH masak Merah. Bunda bisa memasak Udang galah masak merah ibu style.eheh! dengan 13 bahan dan 12 langkah. Berikut ini caranya.

Bahan untuk Udang galah masak merah ibu style.eheh!

  1. Ambil 20 ekor udang galah.
  2. Anda butuh Bawang merah 5 hingga 6 ulas tgk saiz.
  3. Ambil Bawang putih 3biji.
  4. Ambil Halia seinci.
  5. Siapkan Cili giling 1 sudu besar.
  6. Ambil Sos cili 1 sudu besar.
  7. Siapkan Sos tomato 1 sudu besar.
  8. Anda butuh Garam 1 sudu kecil atau secukup rasa.
  9. Siapkan Madu 1 sudu besar.
  10. Anda perlu Gula secukup rasa.
  11. Anda perlu Telur 1biji (kacau terlebih dahulu).
  12. Siapkan Sos tiram 1 sudu besar.
  13. Siapkan Sediakan sedikit air.

Menyedia Pelbagai menu istimewa yang wow.sumpah ini tak tipu. menu ni namanya - Nasi Katok Udang Galah kalau nak oder satu pinggan asing.boleh oder menu - Udang Galah Masak Sambal. UDANG GALAH MASAK DIRAJA - Kebetulan big boss beli udang yang segar dan saiznya agak besar. Gulai Ikan Merah Aroma Ketumbar Ibu Mertuaku - Assalammualaikum WBT dan selamat - AYAM MASAK MERAH Salam Ramadhan. Lihat juga resep Balado Udang Gala enak lainnya.

Cara membuat Udang galah masak merah ibu style.eheh!

  1. Mula2 bersihkan udang galah.
  2. Pastikan bawang merah diblend, bawang putih dan halia dicincang halus..
  3. Selesai semua, hidupkan api dapur letak kuali n tumis terlebih dahulu bawang merah,putih dah halia..
  4. Apabila telah kekuningan, masukkan cili giling dan tumis sampai naik minyak..
  5. Seterusnya masukkan sos tiram.tumis seketika,dan kemudian masukkan udang galah..
  6. Kacau kacau kacau,kalau kalau nampak kering masukkan sedikit air. Tutup kuali menggunakan penutup kuali untuk dua tiga minit..
  7. Kemudian masukkan sos cili dan sos tomato, jika suka rasa sos, boleh tambah lebih lagi. Ikut selera masing-masing.
  8. Apabila nampak udang sudah kemerah-merahan dan hampir masak, masukkan madu, garam dan gula. Kacau hingga sebati..
  9. Akhir sekali masukkan telur.....
  10. Seterusnya pastikan telur digaul hingga masak. Kalau dah okey boleh tutup api...
  11. Jangan lupa merasa..... Kalau tertawar boleh tambah garam sikit.. dll... 😆.
  12. Siap.

Harini Neya masak Udang Galah Masak Butter satu kuali. Dya pulak masak sambal masam manis. Untuk masakan pertama ni, Dya terus masak udang galah masak sambal sos masam manis. Dengan banyaknya penggemar udang galah serta cara daya tahan udang galah yang kuat, banyak sekali orang mencoba berbisnis udang galah. Tidak hanya sebagai bahan konsumsi saja berbeda dengan cara merawat bunga agar subur dan merekah, jika anda ingin maka anda bisa menjualnya.

Gratis Download ebook Resepi