Bagaimana Membuat Tepung Boko Ubi Kayu Kuning Yang Nikmat

Enak, Lezat dan Nikmat.

Resep Menyiapkan Tepung Boko Ubi Kayu Kuning Yang Lezat Simak Caranya Dibawah. "Ish, kuih tepung boko ubi kayu ni asyik lalu dekat wall je. Tak boleh jadi, nak try buatlah.". Meriah tengok sana sini ada orang jual dan upload gambar boko ubi kayu ni.

Tepung Boko Ubi Kayu Kuning Nota: Maklumat di atas adalah merujuk kepada resepi tepung boko ubi kayu kuning. Kuih Tepung Boko Ubi di beri nama dan merupakan kuih yang sedang viral dan dikatakan menjadi kesukaan ramai. Kuih yang berasal dari negeri Cik Siti Wan Kembang ni mula menular dan viral sekitar awal tahun ni. Bunda bisa menyiapkan Tepung Boko Ubi Kayu Kuning dengan 12 bahan dan 7 langkah. Baginilah langkah-langkahnya.

Bahan untuk Tepung Boko Ubi Kayu Kuning

  1. Anda butuh A).
  2. Anda butuh 550 gram ubi kayu kuning siap.
  3. Ambil parut.
  4. Anda perlu 2 1/2 cawan metrik air.
  5. Anda butuh 160 gram gula kastor.
  6. Anda butuh 2 helai daun pandan disimpul.
  7. Anda perlu 1/4 camca teh garam halus.
  8. Ambil B).
  9. Anda butuh 1 cawan metrik santan pekat.
  10. Ambil 1 cawan metrik air.
  11. Anda butuh 2 camca besar tepung beras.
  12. Siapkan 1/2 camca teh garam halus.

Lihat juga resep Singkong/ ubi kayu bumbu tabur enak lainnya. KuihTepungBoko #TepungBokoUbiKayu #ResepiKuihTepungBoko Resepi Tepung Boko Tepung Boko Ubi Kayu Tepung Boko. Boko Ubi Kayu Merecik Sedapnya Sukatan Cawan Versi K Ani. Resepi Kuih Boko Beke Ubi Kayu Pasti Mengimbau Kenangan Dulu.

Langkah-langkah memasak Tepung Boko Ubi Kayu Kuning

  1. Siapkan lapisan bawah (adunan ubi).Tapis ubi parut,buang air tapisannya dan ambil kanji pekat yang mendap di bawahnya.Ketepikan..
  2. Panaskan air,daun pandan dan garam halus dalam kuali non stick.Guna api sederhana.Kacau hingga larut.Masak hingga menggelegak..
  3. Masukkan ubi kayu kuning parut,kacau hingga ubi masak, meletup-letup dan berubah warna (kuning berkilat).Tutup api,angkat.Keluarkan daun pandan..
  4. Tuangkan di dalam bekas (saya guna mangkuk kaca besar).Boleh gunakan bekas plastik kecil tapi tiada dalam stok,guna saja bekas yang ada.Ketepikan..
  5. Siapkan topping (lapisan putih).Larutkan tepung beras dalam air.Masak dalam kuali bersama santan pekat dan garam halus.Kacau hingga menggelegak,pekat dan meletup-letup.Tutup api,angkat..
  6. Tuangkan ke atas lapisan ubi tadi.Biarkan sejuk..
  7. Ceduk menggunakan sudu sebelum dihidangkan di dalam piring atau bekas kecil (adunan kuih ini lembut)..

Sama dengan tepung boko, cuma tepung boko, kuih Kelantan ini dibuat lebih lembik dan dimakan secara di scoop ke dalam mangkuk dan dituang "kepala santan" Jom kita tengok resepinya yang saya copy dari blog yang diambil dari Kak Jie Jie. Kuih tepung boko ubi kayu yang dulunya antara hidangan popular kini mula menjadi kesukaan ramai. Cuma bila tengok kuih tradisional ini, ramai Memang anda tak akan menyesal bila dah buat sekali. Serius ia pasti buat anda akan buat lagi berkali-kali selepas ini. Video ini berkaitan dengan Resepi buko ubi,resepi boko ubi,resepi boko ubi kayu azlita,resepi boko ubi pandan,resepi boko ubi.

Gratis Download ebook Resepi