Resep Membuat Pau Cendawan Viral Yang Sempurna

Enak, Lezat dan Nikmat.

Resep Menyiapkan Pau Cendawan Viral Yang Nikmat Ikuti langkah-langkahnya Dibawah. Nampak menyelerakan betul pau cendawan ni. Memang sebiji rupa cendawan sebab tu lah namanya 'pau cendawan'. Siapalah punya idea yang kreatif ni, terus jadi viral.

Pau Cendawan Viral Barulah betul-betul yakin pau tu memang sedap. This feature is not available right now. Ingatkah lagi anda dengan pau cendawan yang 'viral' semasa bulan puasa yang lalu? Kamu bisa membuat Pau Cendawan Viral dengan 17 bahan dan 10 langkah. Berikut ini langkah-langkahnya.

Bahan untuk Pau Cendawan Viral

  1. Ambil 1 tin cendawan butang/shitake/mitake (dihris).
  2. Anda butuh 1 biji bawang besar (dipt0ng dadu).
  3. Anda butuh mix vegetable (sckupnya).
  4. Anda butuh 3 keping keju.
  5. Anda perlu 1 cawan isi daging ayam (dipt0ng kcil2).
  6. Siapkan 2 sudu besar mentega.
  7. Siapkan 1 sudu kecil serbuk ayam tumix.
  8. Anda butuh serbuk lada.
  9. Anda butuh Bahagian Doh Pau.
  10. Ambil 1 paket yis.
  11. Siapkan 2 sudu basar gula.
  12. Anda butuh 2 sudu besar susu pekat.
  13. Siapkan 1/2 cawan air suam.
  14. Anda perlu 2 cawan tepung pau.
  15. Anda perlu 1 sudu besar sh0rtening.
  16. Anda perlu 1 sudu kecil baking p0wder.
  17. Anda perlu sedikit garam.

Bila diingatkan semula, mesti ada yang teringin dan ada juga yang belum sempa merasanya. Jangan risau, di sini kami kongsikan resepi pau cendawan yang diolah oleh Puan Nor Haslinda. Pau ni viral sejak bulan puasa tempohari. Yang memula kecoh pasal kewujudannya di bazar Putrajaya hingga ramai yang sanggup beratur untuk mendapatkannya.

Langkah-langkah membuat Pau Cendawan Viral

  1. Yg ni buat je inti cra sndri… bhn trsdia dkt dpr… trplang pda msing2 jnji inti ada cndwan dgn isi aym bru diktakn Pau Cendawan πŸ˜˜β€¦ Cara2: β†’ Cairkn mntega dan tmiskn bwang smpai layu. β†’ Msukkn ayam, mix vgtble, dan cndwan, msak smpai lmbut. β†’ Bla dah inti npk pkat msukkn keju gaul smpai cair. β†’ Tburkn lda, sbuk aym tmix..
  2. Bahagian Doh Pau dan cara2: β†’ 1 pket yis, 2 sdu bsr ssu pkt, 2 sudu bsr gula kcau dlm air suam tgu dlm 15 mnt atau smpai yis kmbang naik buih ye ⏰… β†’ Smntara tgu tu blh cmpurkn tpung pau, bking pwder, garam dan sh0rtening. Gaul smpai rata. β†’ Dan sdiakn bncuhn cklat. Utk bncuhn cklat: β–Ά 2 sudu serbuk cklat β–Ά 2 sudu tepung beras β–Ά 7-8 sudu besar air * (jgn cair jgn pkat).
  3. β†’ Bla yis dah naik kmbang dan brbuih msukkn ke dlm tpung tdi, kmdian uli tpung smpai lmbut, lps tu rhatkn d0h dlm 15-20 mnt. β†’ Dah lmbut bhgikn d0h kpd 30g stiap 1..
  4. β†’ D0h yg dah bhgikn tdi dah blh isi trs dgn inti, isi inti dlm 1 sdu, ttupkn d0h dgn kmas dan lpikkn dgn krtas mnyak. β†’ Tgalkn skit d0h utk btang cndwan dan gntelkn mcm pic trakhr kat ats. Jgn bsr jgn kcil (sdang2)..
  5. β†’ Spukn trs bhgian ats d0h dgn bncuhn cklat tdi dgn mnggunakn brus. Lps tu tggu dlm 40 mnt brulh mla kkus. * (tgu dlm 40-50 mnt utk mdpatkn prmukaan yg mrekah/pcah)..
  6. β†’ Bla sdh mrekah dah blh kkus 10 mnt dgn api bsr. Kkus dgn btg cndwan pau yg tlh digntel skali. * (pntup kkus diblut ngn kain spya wap air tdk mnitis ke ats prmukaan pau)..
  7. β†’ Lps 10 mnt blh kluarkn dan sjukkn skjap ikut step2 dlm pic tu. Trblikkn dan buat lbang dgn chpstik - ambil btg cndwan tdi clup ke dlm bncuhn cklat - bru ccukkn btg cndwan ke dlm lbang bhgian bwh pau. β†’ Akhr skali kkus lgi 5mnt. * (jgn tkt nak trblikkn smsa kkus sbb prmukaan tak akn lkat ats krtas lgi)..
  8. Pau dah msk… tgh brsusun tu πŸ’¨β€¦.
  9. Kmbang bsr tpak tgn dri 30g tdi… Npk mcm cndwan btl kan πŸ˜±β€¦.
  10. Dah blh hdangkn πŸ„β€¦.

Benda sedap memang akan ada yang korek resepi dan olah sendiri. Viral pula tentang resepi pau cendawan tersebut. Pau ni juga satu cetusan idea yang sangat menarik & guess what ia telah menarik ramai minat customer yang sangat ramai. Asalnya cuma untuk mengubah citarasa masyarakat Malaysia khususnya dalam mempelbagaikan idea dan citarasa. Baiklah, jom tengok resepi pau cendawan yang menggiurkan ini.

Gratis Download ebook Resepi