Cara Memasak Waffle Cake Gebu and Lembut🧇 Yang Lezat

Enak, Lezat dan Nikmat.

Cara Membuat Waffle Cake Gebu and Lembut🧇 Yang Lezat Ikuti Caranya Dibawah.

Waffle Cake Gebu and Lembut🧇 Anda bisa membuat Waffle Cake Gebu and Lembut🧇 dengan 15 bahan dan 8 langkah. Berikut ini caranya.

Bahan untuk Waffle Cake Gebu and Lembut🧇

  1. Anda butuh 2 cawan tepung gandum.
  2. Anda butuh 2 biji telur gred B, gred A pn bisa (asingkan putih & kuningnya).
  3. Siapkan 3 sudu besar marjerin dicairkan (saya guna butter).
  4. Siapkan 1/2 cawan susu segar (saya ganti dgn susu cair).
  5. Anda perlu 1 cawan air.
  6. Ambil 1 sudu kecil baking powder.
  7. Anda butuh 1 sudu kecil baking soda.
  8. Ambil 2 sudu besar gula.
  9. Anda butuh Secubit garam.
  10. Ambil 1/2 cawan minyak masak (tanak letak pun takpa).
  11. Siapkan 1/2 sudu kecil esen vanilla.
  12. Ambil Filling.
  13. Anda butuh Filling coklat / dark chocolate yg dicairkan secara double boil.
  14. Anda butuh Jem buah-buahan.
  15. Siapkan Sedikit butter.

Cara memasak Waffle Cake Gebu and Lembut🧇

  1. Mula² cairkan marjerin/butter dahulu. Bila dah cair, angkat dan ketepikan sebentar..
  2. Ayakkan tepung bersama baking soda dan baking powder. Gaul bagi rata. Masukkan gula,garam,marjerin/butter yang telah dicairkan, esen vanilla,susu segar, minyak masak dan kacau hingga sebati guna whisk..
  3. Dalam bekas lain, campurkan kuning telur dengan secawan air. Kacau hingga sebati. Tuangkan ke dalam adunan tepung sebentar tadi..
  4. Gaul hingga rata dan tidak berketul. Dalam bekas lain, pukul putih telur hingga kembang dan mencapai tahap soft peak dimana bila korang terbalikkan bekas tu, dia tak jatuh (boleh refer gambar).
  5. Masukkan meringue tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan tepung, kaup balik dwngan berhati-hati guna spatula. Bila adunan dah smooth dan sebati, ia sedia untuk digunakan..
  6. Griskan acuan dengan sedikit marjerin (setiap kali nak tuang adunan baru, kena griskan lagi). Saya guna senduk kecil untuk tuang adunan ke dalam acuan. Saya tuang dalam 1 1/2 senduk adunan. Ratakan sikit adunan tu guna belakang senduk ya. Pastu tunggu dalam 3 minit ataupun sehingga permukaan ia kelihatan sedikit perang. Macam acuan saya ni kena balik-balikkan so both side dalam 5 minit macam tu la😅.
  7. Bila dah masak, angkat waffle dengan berhati² sebab ia lembut nanti terkoyak🥺 Dengan pantas, sapu sedikit butter pada waffle sebelum letak filling kegemaran korang. Pastu boleh potong ikut kreativiti korang, tanak potong pun takpe😁.
  8. Siap✨ untuk menikmati keenakan waffle ni, saya syorkan supaya korang makan ketika ia masih panas/suam memang mantul sangat rasa dia😍🤤.

Gratis Download ebook Resepi