Cara Membuat Pulut kacau utaqa 😘 Yang Nikmat

Enak, Lezat dan Nikmat.

Bagaimana Memasak Pulut kacau utaqa 😘 Yang Enak Simak Caranya Dibawah. Assalamualaikum dan Selamat Bercuti dan Bersantai di Hujung Minggu. Pagi ini sebelum Kak Noor masuk ke dapur untuk menyediakan juadah untuk makan tengah hari, nak kongsikan dulu resepi Bubur Asyura stail Utaqa menggunakan periuk Noxxa. Pulut kacau or wajik can be made at home as a gift for the neighbourhood.

Pulut kacau utaqa 😘 Saya kalau makan pulut kacau yang Tok buat tu, tak mahu kongsi dengan orang. Satu bekas tu untuk saya je. Lebih lebih terharu bila beliau bersedia berkongsi resepi dengan saya Selepas pulut masak, masukkan pulut ke dalam air gula dan kacau rata. Anda bisa memasak Pulut kacau utaqa 😘 dengan 5 bahan dan 1 langkah. Baginilah langkah-langkahnya.

Bahan untuk Pulut kacau utaqa 😘

  1. Ambil ✅1kg beras pulut (kukus).
  2. Siapkan *1kg gula merah.
  3. Ambil *1kg santan(4bj kelapa).
  4. Anda butuh *sedikit gula batu nk bg berlikat.
  5. Anda perlu Daun pandan simpul untuk wangi.

Jangan dikacau lama kerana pulut akan jadi keras. Wajit Pulut Kacau Super Yummy And Tasty Pulut Kacau. Pulut Kacau Meriam Kabait Full Movie. Tonton Online Pulut Kacau Meriam Kabait Full Movie.

Langkah-langkah memasak Pulut kacau utaqa 😘

  1. Rendam pulut selama 4 jam kemudian kukus sehingga masak,,,,bahan yang bertanda ** tu masak agak2 separuh pekat,,,kemudian masukkan pulut yang telah d kukus tadi,,,,masak kacau hingga sebati kemudian tutup api masukkan dalam loyang,,,.

Kacau rata dan masak sehingga pulut lembut. Untuk menyediakan intinya,mayang kasar bawang merah, halia dan serai. Kuih wajik adalah sejenis kuih tradisional Melayu yang diperbuat daripada pulut yang dimasak dengan manisan. Wajik adalah sejenis pulut manis yang pada asasnya dimasak dengan santan dan nisan kelapa. Keesokan paginya bolehlah dikukus sehingga lembut.

Gratis Download ebook Resepi